Michálek (Piráti): Miloslav Kala do vedení Nejvyššího kontrolního úřadu

08.03.2022 9:32 | Tisková zpráva

Strany vládní koalice se shodly na společné nominaci Miloslava Kaly na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Michálek (Piráti): Miloslav Kala do vedení Nejvyššího kontrolního úřadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Kala řídil Nejvyšší kontrolní úřad posledních devět let, jeho mandát končí k 22. březnu 2022.

„Miloslav Kala je pro nás zárukou kontinuity ve vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Její zachování je žádoucí už s ohledem na to, že úřad aktuálně předsedá Evropské organizaci nejvyšších kontrolních institucí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Miloslav Kala převzal Nejvyšší kontrolní úřad v době, kdy měl pošramocenou pověst a nízkou důvěru veřejnosti. Během svého působení se zasazoval o to, aby se situace zlepšila a úřad se stal nezávislou institucí, která skutečně pomáhá v úsilí proti neefektivnímu využití veřejných prostředků. Jsem rád, že bude moci na svou dosavadní práci navázat,“ popsal i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Mým cílem je pokračovat v započaté práci, aby NKÚ fungovalo jako nestranná férová instituce. Chci, abychom přistupovali k veřejné správě jako partneři. A přicházeli se smysluplnými návrhy vedoucími ke zlepšení výsledků, hospodárnosti a transparentnosti, což napomůže zlepšení práce úřadu a služeb pro občany,“ popsal Miloslav Kala, který se mimo jiné v minulosti zasadil o schválení novely zákona o NKÚ, která kontrolorům umožnila zařadit do své činnosti audit výkonnosti. Stejně tak novely jednacího řádu vlády, jež zvýšila tlak na přijímání nápravných opatření k nálezům popsaným v kontrolních závěrech.

NKÚ pod Kalovým vedením rovněž uspěl se svou kandidaturou na předsednictví EUROSAI (organizace sdružující nejvyšší kontrolní instituce 52 zemí Evropy) a bude stát v čele této organizace do roku 2024.

Prezidenta NKÚ na návrh Poslanecké sněmovny jmenuje prezident republiky. 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…