Michálek (Piráti): Teď vám asi prezident už nepomůže

19.05.2023 21:16

Projev na mimořádné 66. schůzi Poslanecké sněmovny 19. května 2023 k vládním návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích.

Michálek (Piráti): Teď vám asi prezident už nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Děkuji za slovo. Tak já určitě děkuju kolegyním, že se zajímají o moje zdraví. Moje zdraví je ve výborném pořádku a doufám, že po schválení tohoto návrhu zákona bude zdravější i naše demokracie.

Pokud jde o ty dotazy, které tady říkala kolegyně Ožanová, pokud vás zajímá, kdo dosud jsou předkladatelé, standardně si vyjeďte záznam z projednání druhého čtení, tam jsem to říkal, takže je to ve stenu.

Pan ministr Stanjura o tom samozřejmě ví, protože ten návrh, jak jsme ho původně předkládali ve sněmovním tisku 110, tak je podepsán všemi zástupci všech klubů koalice. A samozřejmě kdybyste nedělali obstrukce u toho tisku 110, tak tady klidně projednáme tisk 110. Ale když jsem si tady vyjel, jak projednával ten tisk 110, že byl zařazen třeba na 20. mimořádnou schůzi, a tam jste vlastně 18 hodin obstruovali, aby se ty věci nezvládly projednat, tak jak nás můžete tedy obviňovat, že se o to snažíme jinou ústavně konformní cestou? Jsem přesvědčen, že stejně jako jsme uspěli v těch předchozích diskusích třeba u pandemického zákona, kde tady jste říkali, že to je začátek diktatury, nestalo se vůbec nic a Ústavní soud to potvrdil a naopak u toho Ústavního soudu jste prohráli.

Takže pojďme se tady bavit věcně o tom návrhu zákona a rozhodně to není tak, že bych se snažil to navrhnout u všeho. Navrhl jsem jednu úpravu u veřejných zakázek, která se týkala veřejných zakázek, a pak jsem to navrhl tady, kde se to týká působnosti Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, a to z toho důvodu, že se tím návrhem zákona má rozšířit jeho působnost. Takže ten úzký vztah je tam zcela očividný a myslím si, že byť to samozřejmě tedy budete asi zpochybňovat, teď vám asi prezident už nepomůže, tak si myslím, že v tom opět neuspějete - prostřednictvím pana předsedajícího - můj názor.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…