Michálek (Piráti): Teď vám asi prezident už nepomůže

19.05.2023 21:16

Projev na mimořádné 66. schůzi Poslanecké sněmovny 19. května 2023 k vládním návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích.

Michálek (Piráti): Teď vám asi prezident už nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Děkuji za slovo. Tak já určitě děkuju kolegyním, že se zajímají o moje zdraví. Moje zdraví je ve výborném pořádku a doufám, že po schválení tohoto návrhu zákona bude zdravější i naše demokracie.

Pokud jde o ty dotazy, které tady říkala kolegyně Ožanová, pokud vás zajímá, kdo dosud jsou předkladatelé, standardně si vyjeďte záznam z projednání druhého čtení, tam jsem to říkal, takže je to ve stenu.

Pan ministr Stanjura o tom samozřejmě ví, protože ten návrh, jak jsme ho původně předkládali ve sněmovním tisku 110, tak je podepsán všemi zástupci všech klubů koalice. A samozřejmě kdybyste nedělali obstrukce u toho tisku 110, tak tady klidně projednáme tisk 110. Ale když jsem si tady vyjel, jak projednával ten tisk 110, že byl zařazen třeba na 20. mimořádnou schůzi, a tam jste vlastně 18 hodin obstruovali, aby se ty věci nezvládly projednat, tak jak nás můžete tedy obviňovat, že se o to snažíme jinou ústavně konformní cestou? Jsem přesvědčen, že stejně jako jsme uspěli v těch předchozích diskusích třeba u pandemického zákona, kde tady jste říkali, že to je začátek diktatury, nestalo se vůbec nic a Ústavní soud to potvrdil a naopak u toho Ústavního soudu jste prohráli.

Takže pojďme se tady bavit věcně o tom návrhu zákona a rozhodně to není tak, že bych se snažil to navrhnout u všeho. Navrhl jsem jednu úpravu u veřejných zakázek, která se týkala veřejných zakázek, a pak jsem to navrhl tady, kde se to týká působnosti Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, a to z toho důvodu, že se tím návrhem zákona má rozšířit jeho působnost. Takže ten úzký vztah je tam zcela očividný a myslím si, že byť to samozřejmě tedy budete asi zpochybňovat, teď vám asi prezident už nepomůže, tak si myslím, že v tom opět neuspějete - prostřednictvím pana předsedajícího - můj názor.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Czernin: Ukrajina ustupuje. Musíme agresora porazit, je ohrožením Evropy

16:05 Senátor Czernin: Ukrajina ustupuje. Musíme agresora porazit, je ohrožením Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.