Michálek (Piráti): Žádám o důsledný výkon akcionářských práv ve společnosti ČEZ

16.05.2019 17:56

Písemná interpelace Jakuba Michálka na premiéra Andreje Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou

Michálek (Piráti): Žádám o důsledný výkon akcionářských práv ve společnosti ČEZ
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Vážený pan předseda vlády
Ing. Andrej Babiš
Úřad vlády České republiky
nábřeží Edvarda Beneše 128/4
Malá Strana 11800 Praha 1
odesláno do datové schránky: trfaa33

Vážený pane premiére,

oslovuji vás v souvislosti s celou řadou pochybnosti a podezření kolem prodeje bulharských aktiv polostátní energetické společnosti ČEZ, a.s.. Právě nyní jedná vedení ČEZ, a.s. o prodeji svých 7 společností exkluzivně se společnosti Eurohold, a.s.. Žádám Vás tímto o důsledný výkon akcionářských práv ve společnosti ČEZ, a.s. a zodpovězení 10 otázek týkajících se tohoto mnohamiliardového obchodu. Zároveň Vás žádám o projednání těchto otázek na blížící se valné hromadě společnosti ČEZ, a.s..

1. Můžete potvrdit či vyvrátit, že Radovan Vítek (většinový akcionář realitní skupiny CPI Property Group) nebo Ondřej Dvořák (působil v několika společnostech CPI) se nachází ve vlastnické struktuře společnosti Eurohold? Můžete vyvrátit, že obě osoby mají jakýkoliv vliv na prodej bulharských aktiv ČEZu?

2. Popište prosím podrobně, jakým způsobem byla společnost Eurohold vybraná pro exkluzivní jednání se skupinou ČEZ. Proběhlo v této věci nové výběrové řízení? Jakým způsobem byly nabídky uchazečů posuzovány?

3. Popište prosím případné financování nákupu bulharských aktiv ze strany společnosti Eurohold. Jakým způsobem společnost Eurohold doložila toto financování?

4. S ohledem na neprůhlednou vlastnickou strukturu společnosti Eurohold uveďte prosím „skutečné vlastníky“ nebo „ovládající osoby“ této společnosti. Kdo konkrétně je vlastníkem lucemburské společnosti Medianet Industries S.A., která se vyskytuje ve vlastnické struktuře společnosti Eurohold?

5. Dle mých informací nemá společnost Eurohold zkušenosti v oblasti energetiky. Můžete tuto informaci potvrdit či případně sdělit jakékoliv zkušenosti společnosti Eurohold v oblasti energetiky?

6. Dle bulharských investigativních novinářů, které citoval deník e15, je Skupina TIM „největší kriminální organizaci v Bulharsku“. Tato skupina má vazby na Rusko a ruský kapitál a je majoritním vlastníkem ruské investiční banky – AO IK Bank. Skupina TIM prostřednictvím svých penzijních fondů současně mohutně investovala do obligací společnosti Eurohold a je minoritním vlastníkem ČEZ Elektro Bulgaria. Popište prosím, jak jste zhodnotili rizika ze spolupráce se Skupinou TIM, a to s ohledem na možný přístup ruského kapitálu k financování této transakce? Zhodnotila společnost ČEZ, a.s. ohrožení energetické bezepčnosti jak vnější energetické hranice EU, tak i možnost ohrožení energetické bezpečnosti Bulharska?

7. Podrobně prosím zdůvodněte a doložte přijatelnost nabízené ceny 320 milionů EUR (cca 8,3 miliard Kč) za 7 společností bulharských aktiv ČEZ, a.s.. Toto zdůvodnění a výpočet uveďte prosím rovněž s přesností na každou ze svých 7 společnosti zvlášť. Nutno totiž připomenout, že v roce 2005 vstupoval ČEZ na bulharský trh zakoupením 66% podílu ve 3 distribučních společnostech (Elektrorazpradelenie Stolichno EAD, Elektrorazpredelenie Pleven EAD a Elektrorazpredelenie SofiaOblast EAD) za 281,5 milionů EUR.

8. V dubnu 2019 byly bulharské kontrolní úřady pověřené prověřit finanční situaci a důvěryhodnost společnosti Eurohold. Vyčká ČEZ, a.s. s prodejem 7 společnosti ČEZ Bulgaria do doby, než budou výsledky tohoto šetření hotové?

9. Uveďte prosím, kolik ČEZ, a.s. dostal nabídek týkajících se prodeje 7 společnosti ČEZu v Bulharsku. U každé nabídky uveďte, kdo ji podal, jaká byla nabízená cena a jak tyto nabídky ČEZ, a.s. vyhodnotil. V tomto výčtu uveďte samozřejmě rovněž nabídky, které byly vyloučené a podrobně popište důvody tohoto vyloučení.

10. ČEZ vyloučil firmu Inercom z výběrového řízení ještě před tím, než bulharský Vrchní administrativní soud rozhodne o stížnosti této společnosti na Antimonopolní úřad, který nedal souhlas s koupi bulharských aktiv této společnosti. Jak bylo naloženo s nevratnou garanci 5 milionů EUR, kterou Inerkom složil a jak je ošetřena reakce ze strany ČEZ, a.s. v případě, že společnosti Inercom vyhraje u Vrchního administrativního soudu?

S úctou

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek
předseda poslaneckého klubu Pirátů

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.