Ministr Babiš: Čekal jsem, že nám obce poděkují za nadstandardní výběr daní. Nedělejte problémy

16.12.2015 18:30

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. 12. 2015 k zákonu o rozpočtovém určení daní:

Ministr Babiš: Čekal jsem, že nám obce poděkují za nadstandardní výběr daní. Nedělejte problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

No, neuvěřitelná debata. Já myslím, že vystoupení posledního řečníka bylo snad jako, já nevím, jestli žije v Čechách. Prosím vás, o čem se tu vlastně bavíme. My jsme jako Sněmovna schvalovali RUD pro kraje. A říkali jsme jasně, že obce a města budeme řešit od roku 2017. A Senátu vznikly pozměňovací návrhy, které navrhovaly navýšení parametru na 23,58 - co samozřejmě by mělo dopad do rozpočtu 10 miliard. A potom tam vznikl kompromisní návrh pana senátora a vůbec se ani nepočítalo, že budeme řešit RUD. A znovu opakuji, návrh je 2017. My chceme řešit 2017, ale toto vzniklo neplánovaně, jako kompromis.

Takže já skutečně bych byl velice rád, abychom si říkali pravdu. A neříkali věci, které nejsou pravda. Podstatou pozměňovacího návrhu Senátu je zrušení problematického parametru, kdy obce získávají 30 % výnosu z daně příjmu fyzických osob z přiznání. To znamená OSVČ a zaměstnanci, kteří podávají přiznání. A není pravda, co tady říkal pan poslanec Bendl, že sdružení místních samospráv to nechce.

Mám tady dopis z 31. srpna 2015, který podepsal Ing. Radim Sršeň, první místopředseda Sdružení místních samospráv, a píše náměstkovi Gregorovi: Velmi si vážíme kontinuálních prací Ministerstva financí na aktualizaci zákona 243/2000, dále jen zákon o rozpočtovém určení daní. Tímto bych vám chtěl poděkovat za veškeré informace uvedené v korespondenci ze dne 13. července a 28. srpna. Rád bych zároveň vyjádřil rámcový souhlas s postojem Ministerstva financí vůči stávajícímu nastavení koeficientu sdílení daně z příjmu fyzických osob. Tento motivační prvek skutečně neplní roli, která mu byla původně určena. V případě obecných rozpočtů dochází často k velmi nekomfortním výkyvům ovlivňujícím investiční rozvoj. Takže ve vašem dopise z 13. 7. 2015 nás dále vyzýváte ke zveřejnění případných nových návrhů na zavedení motivačních prvků, které by vedly k inovacím současného stavu s avizovaným zrušením 30 % sdíleného celostátního výnosu DPFO.

V této souvislosti je třeba zdůraznit, že Sdružení místních samospráv ČR zastává konstantě odmítavý postoj vůči zavádění nových motivačních prvků v rámci rozpočtového určení daní. Toto stanovisko opírám o naši programovou zásadu rovnosti všech obcí. Takže není to pravda. Obce s tím souhlasí. Protože obce s tím (z toho) mají. A kdysi ten motivační prvek byl plus osm mld. a dneska jen jednu miliardu a navíc je to na náhodu. Takže není to pravda, že by to obce nechtěly. Obce to podporují, tak já nechápu, proč se tady neříká pravda. A mě mrzí, že jsem nebyl na tom svazu. Ano, byl rozpočet, já jsem tady seděl a potom jsem šel do nemocnice na vyšetření a rád bych tam šel. Protože jsem čekal, že nám obce poděkují za nadstandardní výběr daní, nadstandardní výběr daní. A k 15. 12. 2015, to bylo včera, jsme vybrali do veřejných rozpočtů o 7,6 mld DPH navíc. A z té DPH mají obce 20,83 %. A k 15. 12. 2015 jsme vybrali daň z příjmů právnických osob o 13,6 mld. navíc. Tak už neříkejte, že nevybíráme daně. Daň vybíráme už na 112 %, vážení, 112 %. Ke včerejšku. A taky jsme vybrali daň z příjmu srážkou navíc o 962 milionů. Takže celkově jsme vybrali asi 22 mld. navíc. A z toho mají obce a města a kraje výnos podstatně vyšší, než se tady bavíme o tom pozměňováku, podstatně vyšší. Ano, takže bylo by dobré, abychom to říkali, jak to je. Takže nikdo nebyl arogantní, my jsme velice vstřícní. A samozřejmě jsme založili tu komisi a paní poslankyně Kovářová má pravdu, že státní úředníci mají své životní tempo. Takže jsem hned psal Matějovi, takže tady je ten zápis. Tady vám ho dám. Přinesli mi ho do hodiny. Úředník je pomalej. Takže zrychlili, ten zápis je tady.

Ale neřekla jste všechno, co jsme se bavili na té komisi. Neřekla jste, že jsem vás vyzval k podpoře EET, že EET je DPH a daň z příjmu právnických osob, ne fyzických, právnických osob. Takže vy děláte všechno proti obcím, proti EET, obce mají balík peněz a ještě dokonce svoláte mimořádnou schůzi na kontrolní hlášení, které je čisté DPH. Takže vy tady vystupujete a ještě říkáte: chudáci obce. Ale my něco pro ně děláme. Vybíráme víc daní, o 22 mld. víc a navrhujeme kontrolní hlášení, které přinese minimálně 10 mld. a EET v čase 12 plus 6 a hazard 2, takže to je 30 mld ročně. Tak když chcete pomoct obcím, tak konečně podpořte to EET. A nedělejte problémy s kontrolním hlášením, tam jste se probudili po roku, je to schválené a nevím, proč skutečně se svolává mimořádná schůze na to, takže obce, když zrekapituluji ten vývoj, za posledních 10 let se jim navýšily příjmy o 42 mld., krajům, když to porovnáme, tak kraje se ještě nedostaly na úroveň roku 2008 a obce jsou nad úrovní 2008 o 15,7 mld. Takže obce určitě podporujeme. Já jsem připraven samozřejmě se bavit znovu o RUD pro obce od roku 2017, protože tak jsme se domluvili, a to, co vzniklo v Senátu, vzniklo vlastně neplánovitě, náhodou jako kompromis necitlivými pozměňováky, které by samozřejmě měly velký dopad na rozpočet, a je to nějaký kompromis a beru to jako nějaký výkop k debatě o RUD na rok 2017. Takže já si myslím, že není pravda, že jsme arogantní. Naopak, já obce podporuji, také žiju v té obci, jak tady někdo říká, ano, v Průhonicích to funguje dobře. Taktéž i v dalších obcích. A samozřejmě tady je tendence ukazovat některé obce, které hospodaří hůř a házet to na daně. Není to pravda. A já se těším, v lednu vám řeknu přesnou bilanci. Protože my ty daně ještě vybereme do konce roku. A bude ta bilance ještě lepší, takže obce dostanou ještě více. Takže znovu opakuji, RUD obce, města ano. Vždycky jsme říkali 2017, dneska se bavíme o 2017. Je to nějaký kompromis. Samozřejmě my jsme připraveni nadále diskutovat a pracovat. A taky paní kolegyně Kovářová, vy jste tu reklamovala ten zápis, já vám ho teď dám. Ale vy víte dobře, že dostáváte veškeré informace předem. Vy jste nejaktivnější, všechny dotazy, informujeme vás. Například 14. 12. 2015, to bylo pondělí v 11.16 hodin jsme vám poslali odpověď na vyčíslení (nesrozumitelné) pozměňováku v Senátu. Nebudu ho tady číst. Ale je podstatná část, že na tom motivačním prvku 77 % obcí, to znamená 4 800 obcí tratí na tom motivačním prvku. A my to chceme změnit, takže my chceme pomoci právě těm 4 800 obcím a pro ně je to plus, vybíráme víc daní, takže pro všechny je to plus, takže skutečně jsem nepochopil debatu tady, která byla, protože je úplně odtržená od skutečnosti a reality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.