Ministr Babiš: Žádné daně se zvyšovat nebudou. Byl to základní program našeho hnutí a my ho držíme

17.09.2014 11:20

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 9. 2014

Ministr Babiš: Žádné daně se zvyšovat nebudou. Byl to základní program našeho hnutí a my ho držíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Děkuji, pane předsedo. Včera tady byla plodná diskuse čtyřhodinová. Možná bych se chtěl vyjádřit k některým projevům. Pan poslanec Blažek tady, myslím, mluvil o minimální mzdě, alespoň jsem to tak pochopil. Je zajímavé, že minimální mzda u 430 tisíc státních zaměstnanců se týká jenom 490 zaměstnanců. Na druhé straně v privátním sektoru někteří říkají, že je to problém. Pan předseda Svazu průmyslu mluvil o dřevařském průmyslu například. Já jsem se na to díval. Tam se platí agenturním zaměstnancům 65 Kč, tudíž dostávají na měsíc 11,5 tisíce.

Já samozřejmě nevím, proč stát má zákon o minimální mzdě, protože předpokládám, že dobří a poctiví podnikatelé chtějí dobře zaplatit své zaměstnance, adekvátně. Určitě plat 9 200 Kč asi není to správné. Vycházím z toho, že jsme to navýšili. Žádná podrobná analýza velice detailní nebyla dána, kromě státního sektoru, a je to takový zajímavý paradox.

Ohledně DPH tady odzněly různé názory. Na jedné straně někdo tvrdí, že ta třetí sazba se administrativní komplikace, já s tím souhlasím. Na druhé straně zase se navrhuje změnit nižší sazbu, takže tomu nerozumím, že na jedné straně to kritizujeme, potom to navrhujeme. Já myslím, že to není vůbec o DPH. Tady ten problém, že ta DPH se vlastně ani řádně nevybírá a za ta léta ten stát ani nebyl schopen postavit efektivní systém. Tady ministři financí zapomněli nějakým způsobem udělat kvalitní finanční správu a celní správu. Zapomněli jí dát nějakou strategii. Z Prahy udělali daňový ráj a v podstatě ta finanční správa je málo funkční, a celní taky. Takže je to především o výběru daní, a to je to, na co jsem se já soustředil. A že chceme posilnit jednak finanční správu a 600 zaměstnanců a celní správu taky, protože jsou neefektivní a neměly žádnou strategii.

Je zajímavé, že takový případ ECOLL INVEST, kdy jsme toho organizátora, který měl řetězec 70 firem, zatkli v Hiltonu, ale nás okradli 4,5 miliardy. A to je případ, který se táhl od roku 2008. Těmto orgánům v minulosti nikdo skoro nevěnoval pozornost, jenom pozornost byla občas věnována na prosazování svých politických zájmů. Je podivné, že celníci čekali dva a půl roku na to, abych byl první ministr financí, který jim schválil rentgen za 60 milionů na celý kamión, kde jsme se stali centrem podvodů z DPH na dovoz textilu a elektroniky z třetích zemí. Že stále tady někdo nechce pochopit, co já říkám, že nás okrádají na karuselových obchodech. Stále mi podsouvají politici, že já chci vybrat 100 miliard daní navíc? Ne. Já chci zabránit, aby nás o těch 100 miliard neokradli. A tam jsou obrovské rezervy a tam se nic nedělalo. A já jsem dokonce udělal krok, který jsem přednesl na zasedání ministrů financí Evropské unie, když jsem požádal ostatní ministry, aby se znovu vrátili k reverse charge, přenesení daňové povinnosti. Je zajímavé, že to zabralo. Na moje pozvání přijede 2. října pan Scheuble (?), německý ministr financí a zároveň pravděpodobně akceptují pozvání další ministři. Pravděpodobně přijede ministr financí Rakouska, Chorvatska, Maďarska, Polska. A pokud bude mít Polsko vládu, tak uvidíme, jak to dopadne s polským ministrem. Protože my jsme tady zaspali dobu. Ti zločinci karuselových obchodů, vlastně Slováci a Poláci je vytlačili k nám a my jsme na to nebyli schopni reagovat. A ten případ ECOLL INVEST je typický.

Takže my tu můžeme vykládat o miliardách, ale tady nám ucházejí miliardy. To, že budeme mít nějakou DPH, určitě, ale v první řadě bychom měli, a to se snažím dát do pořádku, finanční a celní správu. FAÚ, které také v minulosti někteří ministři používali pro svoje zájmy, od začátku roku podalo 900 trestních oznámení a zadrželo 1,5 miliardy na účtech. Nevím proč žádný ministr financí v minulosti neprosadil registr účtů. Já jsem se na snídani s francouzským ministrem financí na to ptal a oni to tam už dávno mají. Dokonce vtipkoval, že šéf finanční správy minule prověřoval jeho sedm účtů nějakých starších, které zapomněl zavřít. Škoda, že jsme se nešli trošku zeptat v Evropě, jak to funguje a potom bychom určitě měli podstatně lepší výběr daní.

Já určitě souhlasím, že jedna sazba by byla ideální. Určitě by bylo dobré, abychom snížili druhou sazbu tam, kde jsme začali a kde ODS a TOP 09 ji navýšily z 10 na 15 %. Určitě třetí sazba není ideální, ale my na to vůbec nejsme připraveni. Ten rozpočet není na to připraven. Já bych chtěl v roce 2014 a 2015 dát do pořádku tyto instituce státu, které jsou málo funkční včetně toho, že zaměstnanci samozřejmě mají malé platy, a proto je chceme navýšit. Potom bychom chtěli zavést systémové prvky na lepší výběr daní. A to už je ten výběr. To je samozřejmě elektronický výkaz DPH a tzv. elektronický výkaz tržeb, ten chorvatský model.

Tady už dlouho odeznívá neskutečná demagogie v tom, že vlastně, pan Kalousek o tom vždycky mluví, že on chtěl sjednotit sazbu a odvolává se na strukturální deficit a není to nic jiného než jasná past pro novou vládu, protože otázka je, proč v roce 2011 a 2012 Kalouskova vláda, když to navrhovala, nenavrhla účinnost zákona od 1. ledna 2013. Tak on ví přesně proč. Protože by poškodil o 40 miliard náš státní rozpočet. Takže je to jen sabotáž, je to demagogie a je to sabotáž. Žádné daně se zvyšovat nebudou. Byl to základní program našeho hnutí a my ho držíme.

Kdybych měl stejnou rétoriku, tak bych teď předložil zákon do Poslanecké sněmovny o změně DPH s účinností od 1. ledna 2018 a řekl bych, že může být DPH 5 %. To byla jenom past a je to demagogie a samozřejmě není pravda, že utrácíme. Já jsem přišel na ministerstvo, začal jsem to řídit jako firmu, a div se světe, nakupujeme všechno skoro o polovinu levněji. Hlavně famózní ekologické zakázky, které děláme transparentně a většinou to kupujeme za půlku.

Kupujeme všechno za půlku. Teď jsem dokonce objevil v naší kuchyni, že tam máme kotel, nějaký hrnec na knedlíky někdo koupil za 800 tisíc a normálně je za 200. I ten papír, a všichni se mohou smát. Ale provoz státní pokladny jsme snížili o 100 milionů. A zajímavé je, že i když ten deficit tohoto roku bude maximálně 90 miliard a příští rok, kdy ho plánovaly minulé vlády 120 miliard a já ho držím na 100 miliard, tak se ten náš dluh nezvýší. Absolutně bude 1 683 miliard koncem roku 2013 a stejná částka 2015. Je to zázrak? Není to zázrak. Je to jenom lepší nakládání s našimi penězi. A pokud by někdo v minulosti skutečně státní pokladnu dotáhl do pozice celého cash flow našeho státu, tak na různých institucích státu kromě toho dluhu leží asi 135 miliard, které samozřejmě jsou spravovány jednotlivými institucemi a nechtějí společný cash flow.

Já bych znovu zopakoval, že určitě by bylo ideální mít jednu DPH, to by bylo super. Ty návrhy jsou samozřejmě demagogie, protože na jedné straně opozice tvrdí, že máme snižovat schodek a já s tím souhlasím a dělám všechno pro to, ale na druhé straně, kdybychom přijali ty návrhy, tak samozřejmě by to mělo strašně negativní dopad na rozpočet a my na to nejsme připraveni. Takže zkusme se o tom bavit možná v roce 2016, pokud se nám povede tu finanční a celní správu dát do pořádku. A to není jenom o těchto institucích. To je také o tom, jak funguje Úřad práce, jak se tady zneužívají sociální dávky atd. Tam jsou také velké rezervy. Je to o transparentnosti zdravotnictví, transparentnosti vědy a výzkumu a dalších věcí, které doufám naše koaliční vláda bude chtít transparentně řešit. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…