Ministr Bartoš: Digitalizace v Česku JE na špatné úrovni

27.11.2022 13:14 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k udělení anticeny Křišťálová lupa

Ministr Bartoš: Digitalizace v Česku JE na špatné úrovni
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš

Na Křišťálovou lupu jsem šel sám, převzít anticenu za špatný stav digitalizace v Česku. Ano, slyšíte správně. A tohle “ocenění” jsem převzal s hlavou vztyčenou, přičemž jsem byl, myslím, historicky první, kdo si pro anticenu přišel. A proč jsem to udělal?

Digitalizace v Česku JE na špatné úrovni. Nemáme dostatečně vybudovaná datová úložiště, chybí nám důležité zákony, nakupovat techniku pro stát je byrokraticky náročné… V současnosti platí stát velké peníze za údržbu zastaralého programového vybavení, které mu mnohdy ani nepatří. A konečně: platy. Stát se musí spoléhat na srdcaře, kteří pracují za řádově menší peníze, než by dostali v soukromých firmách. Je jich tedy málo a často jim za jejich práci nikdo ani nepoděkuje.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Tohle všechno jsou věci, na které my Piráti dlouhodobě poukazujeme. Teď jsme ve vládě a díky tomu máme možnost pracovat na jejich zlepšení. Minulý týden jsme ve Sněmovně prosadili vznik Digitální a informační agentury (DIA), která bude mít státní digitalizaci jako svůj hlavní úkol. Utvoří ji špičkoví odborníci. Nejen ajťáci, designéři, systémoví architekti, ale i zakázkáři a další. Úřady budou moci tyto experty sdílet, aby si každý nemusel za velké peníze budovat tým, který využije jednou dvakrát ročně. Díky tomu se nám postupem času podaří vybudovat centralizovaná uložiště, a budeme moci i nakupovat vhodnou techniku za reálnou, a ne nafouknutou cenu.

Věřím, že se za rok na Křišťálové lupě zase sejdeme a uvidíme, zdali budu opět přebírat tuto “krásnou a prestižní cenu”, nebo nějakou jinou, v nějaké jiné kategorii. Třeba se česká Digitální agentura přesune na špici Projektů roku.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…