Ministr Bartoš: Elektronické doklady konečně na dohled

24.02.2023 9:32 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dokladům v mobilu.

Ministr Bartoš: Elektronické doklady konečně na dohled
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Elektronické doklady konečně na dohled!

Ve 21. století s sebou člověk nechce nosit nic zbytečně. Mobilem fotíme, platíme, skrz biometrické údaje potvrzujeme to či ono. Plastové doklady totožnosti jsou zneužitelné a je to další věc, na kterou musíte myslet. To vyřeší elektronické ID, ke kterému dnes proběhla důležitá schůzka se zástupci resortů, mimo s Lukášem Koláříkem z Ministerstvo vnitra, Karlem Trpkošem z Ministerstvo práce a sociálních věcí nebo Ladislavem Němcem z Ministerstva dopravy. Jsem moc rád, že se ukazuje, že eID vnímáme shodně jako prioritu č. 1.

S ředitelem DIA Martinem Mesršmídem a architektem Petrem Kuchařem jsme představili naše plány jak pro českou appku (eDokladovku), tak pro její budoucí evropskou podobu. Nerušíme plastové kartičky, ale máme pro ně užitečnou a bezpečnou alternativu. Elektronické doklady budou umět ukázat jen ta data, která si v aplikaci nastavíte. A identitu vám nikdo – narozdíl od plastové občanky – neukradne a nezneužije. Už žádné zbytečné cesty na úřad.

Evropská digitální peněženka je mnohem větší sousto. Se zástupci resortů jsme probírali její zavedení, které nás čeká zhruba za tři roky. V plánu je kromě identifikace i nahrání zdravotnických dat (eRecept nebo výpis z karty), potvrzení pro řidiče o zaplaceném povinném ručení nebo mýta, potvrzení pro studenty i absolventy o dosaženém vzdělání nebo finanční data, která výrazně zkrátí získání hypotéky.

Tohle je budoucnost! Na dosah ruky, anebo rovnou ve vaší ruce. Snadno a bezpečně.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.