Ministr Bartoš: Města a obce budou mít více času připravit se na změny územních plánů

04.07.2022 20:33

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo prováděcí vyhlášky ke stavebnímu zákonu, které zavádějí jednotný standard územně plánovacích dokumentací, zejména územních plánů.

Ministr Bartoš: Města a obce budou mít více času připravit se na změny územních plánů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš

Na základě připomínek při projednání vyhlášek bude jejich účinnost posunuta o půl roku - na 1. 1. 2023. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

„Digitalizace územních plánů pomůže jak obcím, tak stavebníkům. Prvním krokem je jejich jednotný standard. Nejprve ale chceme věnovat více času všem obcím a městům na seznámení se s novými požadavky. Pro snadnější porozumění novým řešením, která se budou týkat hlavně projektantů, ale i pořizovatelů, navíc poskytneme sérii školení. Do doby účinnosti vyhlášek budou mít projektanti k dispozici elektronický nástroj, který provede kontrolu souladu územního plánu s požadavky jednotného standardu,” říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Standardizace územně plánovacích dokumentací zahrnuje zejména požadavky na jednotné uspořádání elektronických dat, ale i na grafické zobrazení vybraných jevů použitých v těchto dokumentacích. Standard se dotýká zásad územního rozvoje, regulačních plánů a zejména územních plánů, na jejichž zpracování jsou kladeny nejkomplexnější požadavky.

Na transformaci stávajících územních plánů do jednotného standardu by z programu IROP II měla být dostupná podpora ve výši 600 milionů Kč. Malé obce by měly mít přístup ke zdrojům z národního programu.

První z novel vyhlášek, které se týkají jednotného standardu, je vyhláška č. 360/2021 Sb., která novelizovala vyhlášku č. 501/2006 Sb. a řešila zejména podrobnější členění ploch s rozdílným způsobem využití. Účinnosti měla nabýt 1. 7. 2022, novelou však bude účinnost odsunuta na 1. 1. 2023.

Z hlediska legislativního ukotvení jednotného standardu je významnější novela vyhlášky č. 500/2006 Sb., která obsahuje konkrétní požadavky na jednotlivé dokumentace. V průběhu jejího projednání byly vzneseny požadavky na posun navrhované účinnosti, čemuž bylo vyhověno. Nově by měla být novela účinná od 1. 1. 2023.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…