Ministr Bartoš: Modernizace rychnovské nemocnice je potřeba

13.02.2022 7:32 | Tisková zpráva

Vedení Královéhradeckého kraje projednalo během pracovní cesty ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše pokračování krajských investičních projektů, na kterých se výrazným způsobem podílí také stát. Ministr Bartoš potvrdil vládní příslib dotace 300 milionů korun pro dostavbu a modernizaci rychnovské nemocnice.

Ministr Bartoš: Modernizace rychnovské nemocnice je potřeba
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Kraj každoročně investuje obrovské peníze do zdravotnictví, sociální péče i dopravy, jsou však projekty, s jejichž financováním nám musí pomoci stát. Proto jsem uvítal možnost projednat tyto záležitosti přímo s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, kdy jsme se soustředili zejména na dostavbu a modernizaci rychnovské nemocnice. To je věc, kterou nám slíbila již minulá vláda, a chtěli jsme si chtěli s panem ministrem potvrdit, že ten závazek vnímá i současná vláda, což dneska bylo učiněno,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

„Modernizace rychnovské nemocnice je potřeba. Výzvu, která pomůže s financováním nákladů, vypíše ministerstvo pro místní rozvoj v březnu. Věřím, že se projekt podaří po sedmi letech uskutečnit. Je to příklad spolupráce, kdy je ministerstvo pro místní rozvoj partnerem pro kraje,“ doplnil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Kraj chce postavit v rychnovské nemocnici nový pětipodlažní pavilon s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí. Dojde také k modernizací tří ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu DIGP. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek. Projekt počítá také s novým objektem medicinálních plynů, novým energocentrem a také s úpravou zpevněných ploch, komunikací, parkovacích stání a inženýrských sítí. Celkem by investice měla přijít na 865 milionů korun, z čehož 657 milionů budou stát stavební práce a 192 milionů zdravotnické technologie.

„Mám radost, že ministru Bartošovi záleží na aktuálních problémech a rozvoji regionů. Nesmírně mě potěšilo, že si pro svou první oficiální cestu do regionů vybral právě náš kraj. Investiční projekty máme dobře připravené a dnes jsme si mohli potvrdit finance pro rychnovskou nemocnici ze strany ministerstva pro místní rozvoj. Věřím, že to nebude poslední spolupráce s vládou na velkých krajských projektech,“ sdělil náměstek pro investice a inovace Pavel Bulíček.

Ministr Ivan Bartoš dále během své pracovní cesty navštívil Gayerova a Vrbenského kasárna. Prvně jmenovaný objekt Královéhradecký kraj v červenci loňského zrekonstruoval za 310 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Součástí projektu byla nejen kompletní rekonstrukce původních kasáren, ale také vybudování nové přístavby před budovou, kde vznikla badatelská pracoviště a knihovna. Sousední Vrbenského kasárna jsou však ve zcela dezolátním stavu. Finanční náklady na rekonstrukci a vybavení se odhadují na 650 milionů korun. Vedení kraje chce i tento objekt opravit, v současné chvíli hledá cesty, kde získat zdroje financování.

Ministr Bartoš následně navštívil i čtvercová kasárna v pevnostním městě Josefov. „Kraj chce čtvercová kasárna přestavět na centrální depozitář, který bude sloužit pro uložení sbírkových předmětů krajským příspěvkovým organizacím – muzeím i galeriím. Prostory, které tyto organizace využívají k uložení fondů, jsou přeplněné a na hranici kapacit,“ řekla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová. Se starostou Jaroměře Josefem Horáčkem ministr Bartoš probíral nejen rekonstrukci tohoto bývalého objektu, ale také způsob, jak uchránit celé pevnostní město před rozpadem.

„Projekty, které kraj připravuje na záchranu bývalých vojenských objektů, jsou velmi dobře připraveny. My pak spolupracujeme spíše při hledání možných finančních zdrojů či kombinací zdrojů, ať už jsou to evropské peníze nebo finance ze státního rozpočtu,“ doplnil ministr Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…