Ministr Bartoš: Už teď pomáháme firmám při zřizování zkrácených úvazků

20.03.2023 10:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rodičovskému příspěvku.

Ministr Bartoš: Už teď pomáháme firmám při zřizování zkrácených úvazků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Lepší podmínky (nejen) pro rodiče a možnost se uplatnit na trhu práce = investice do budoucnosti = mj. posílení státní kasy až o 15 miliard, z čehož zas budeme těžit všichni. Celkem jednoduchá rovnice. A jak toho docílíme?

Není objevné, že rodiny to mají obzvlášť v krizích těžké. Krize dopadají nejhůř na nejzranitelnější. Rodiny s malými dětmi, samoživitelky a samoživitelé otáčejí každou korunu a pokud nechceme zahodit svou budoucnost, je třeba jednat.

Číslo jedna je rodičák. Rodičovský příspěvek se léta nezvyšoval, ale jídlo, potraviny obecně a energie letěly nahoru. Tím hodnota příspěvku vlastně klesala. 7-9,5 tisíce rozhodně nestačí a musíme to změnit!

Piráti tlačí rodičák o 50 000 vyšší, takže by to bylo celkem alespoň 350 000 Kč a výše by se stanovila podle průměrné mzdy – a to jsme chtěli už v minulých letech, zastavilo nás ANO v čele s paní Schillerovou.

A u toho neskončíme – rodiče musí mít možnost si přivydělat. Aby to ti, kteří chtějí a potřebují, mohli zvládat, zachováme funkční dětské skupiny a přidáme jim peníze a protlačíme garanci místa v jakémkoliv předškolním zařízení.

Už teď pomáháme firmám při zřizování zkrácených úvazků – ty se hodí jak rodičům, tak i seniorům. Teď máme na mušce limit 92 hodin měsíčně, které může dítě strávit v předškolní péči, aniž by se rodičům sebral příspěvek. Tohle musíme odbourat.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.