Ministr Baxa: Návrh zákona posiluje nezávislost a stabilitu médií veřejné služby

22.02.2023 10:39

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 22. února 2023 k zákonu o České televizi a Českém rozhlasu

Ministr Baxa: Návrh zákona posiluje nezávislost a stabilitu médií veřejné služby
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Ministr kultury Martin Baxa (ODS)

Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, ve třetím čtení dnes projednáváme návrh změny zákona...

Ve třetím čtení dnes projednáváme návrh změny zákona o České televizi a zákona o Českém rozhlasu, jehož výlučným cílem je zapojit do systému volby členů rad veřejnoprávních médií Senát. Návrh zákona posiluje nezávislost a stabilitu médií veřejné služby, a to zrušení kolektivní odvolatelnosti Rady České televize a Rady Českého rozhlasu.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

Garanční volební výbor doporučil k zákonu přijmout vlastní pozměňovací návrhy, které se týkají přejmenování volebního výboru, sjednocení textu zákona o Českém rozhlasu se zákonem o České televizi, pokud jde o zástup generálního ředitele při zániku jeho funkce a pokud jde o výkon a zánik funkce a odvolání z funkce generálního ředitele Českého rozhlasu. S těmito návrhy souhlasím.

Ve druhém čtení zákona jsem uplatnil vlastní pozměňovací návrh, spočívající v aktualizaci data účinnosti zákona, a to patnáctým dnem po vyhlášení. Pan poslanec Ondřej Babka uplatnil vlastní pozměňovací návrh, kterým účinnost zákona navrhuje odložit až na 1. ledna 2024, s čímž nesouhlasíme, neboť vláda se v programovém prohlášení zavázala zapojit Senát do volby členů Rad již v roce 2022.

Pozměňovací návrh stanovující kvalifikovanou většinu členů Rad pro jmenování a odvolávání generálních ředitelů veřejnoprávních médií navrhl poslanec Aleš Juchelka spolu s poslancem Martinem Kolovratníkem. S tímto návrhem nesouhlasím, ale souhlasím s návrhem poslanců Jana Laciny a Martina Kolovratníka, který stanoví kvalifikovanou většinu členů Rad pouze pro odvolání generálních ředitelů. Souhlasím také s pozměňovacím návrhem pana poslance Lubomíra Brože ohledně obsolentního ustanovení o volbě členů jejich Rad každé dva roky.

Jako zástupce předkladatele tohoto návrhu zákona jej tedy doporučuji schválit ve znění pozměňovacích návrhů volebního výboru, mého pozměňovacího návrhu a pozměňovacích návrhů pánů poslanců Jana Laciny a Lubomíra Brože.

Děkuji za pozornost. Dámy a pánové, jsem potom samozřejmě připraven reagovat na konkrétní dotazy a připomínky, které budou vzneseny během rozpravy.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…