Ministr Blažek: Gruzie může počítat s podporou Evropské unie

19.10.2022 20:33 | Tisková zpráva

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek přijal pozvání ministra spravedlnosti Gruzie Ratiho Bregadzema ke společnému pracovnímu jednání. To se uskutečnilo 18. října 2022 v Gruzii a na programu byla diskuse ohledně prohlubování vzájemné spolupráce či téma přistoupení Gruzie k Evropské unii.

Ministr Blažek: Gruzie může počítat s podporou Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Oba ministři pak slavnostně podepsali „Společné prohlášení Ministerstva spravedlnosti Gruzie a MSp ČR o spolupráci v oblasti justice“.

„V červenci jsem měl možnost setkat se s panem gruzínským ministrem v Praze. Jsem nesmírně rád, že jsem mohl navázat na tuto velice milou návštěvu. V Praze jsme se dohodli, že navštívím Gruzii, abychom co možná nejvíce mohli pomoct Gruzii v jejím úsilí o vstup do Evropské unie,“ vysvětlil Pavel Blažek důvod své zahraniční cesty.

Pracovní jednání obou ministrů tedy navázalo na červencové setkání, které se konalo v rámci neformálního zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Praze, kam byla delegace Gruzie přizvána jako host třetí země společně s delegacemi z Ukrajiny a Moldavska. Ministři v červenci projednávali otázky prohlubování spolupráce v oblasti trestního práva. Na setkání v létě také diskutovali i o možných směrech prohlubování vzájemné spolupráce, včetně e-governance a e-služeb, organizace společných konferencí, seminářů a výměnných programů zaměstnanců.

Témata jednání

  • Vstup Gruzie do EU a plnění podmínek pro vstup

„Probrali jsme spoustu zajímavých věcí. Především, jak Gruzie plní podmínky k přistoupení k Evropské unii. Gruzie se velmi snaží, a já jsem rád, že tuto informaci můžu předat příslušnému komisaři v Bruselu,“ uvedl k tomuto bodu ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

  • Podpis „Společného prohlášení Ministerstva spravedlnosti Gruzie a MSp ČR o spolupráci v oblasti justice

Oba ministři slavnostně podepsali společné prohlášení, na základě kterého deklarují, že budou usilovat o sdílení odborných znalostí v oblasti justice. Budou usilovat o pořádání setkání, workshopů či školení o otázkách souvisejících s právním státem, lidskými právy a spravedlností.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí

Oblasti spolupráce mohou zahrnovat:

  • reformy v oblasti justice 
  • digitalizace justice a e-governance 
  • sbližování gruzínské legislativy s právem EU 
  • moderní přístupy a metodiky v oboru notářství 
  • efektivní řízení vězeňských a probačních systémů a další

V rámci pracovní cesty se ministr spravedlnosti Pavel Blažek setkal také s premiérem Gruzie Irakli Garibašvilim. Ministr na setkání s premiérem potvrdil, že může počítat s podporou v EU a že chápe politickou a geopolitickou situaci i kontext. „Máme se SSSR obdobnou, i když kratší, zkušenost,“ dodal Blažek. „Švédskému předsednictví předáme naše výstupy ohledně Gruzie, abychom zachovali kontinuitu Českého předsednictví,“ zakončil jednání ministr spravedlnosti.

Pavel Blažek během své pracovní cesty navštívil také mužskou věznici Rustavi nedaleko hlavního města Tbilisi, kde je nyní 260 vězňů. „Současně jsem rád, že jsem mohl navštívit věznici v Rustavi. Zjišťoval jsem, jaké zde mají vězni podmínky v rámci vydávání vězňů z Gruzie do České republiky. Jsem rád, že podmínky v Gruzii jsou stejné, jako jsou nároky Evropské unie na vězeňství. Extradiční řízení mohou úspěšně pokračovat, protože Gruzie, podle mého názoru, splňuje veškeré podmínky, které k tomuto účelu splňovat má, “ vysvětlil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…