Ministr Brabec: 18 miliard pro životní prostředí z evropských fondů

18.12.2014 16:24

Krizové řízení ministra Richarda Brabce sklízí ovoce. Nové vedení MŽP v čele s ministrem Brabcem nastartovalo po svém nástupu na rezort razantní krizová opatření, namířená na oživení čerpání evropských fondů směřujících do ekologie.

Ministr Brabec: 18 miliard pro životní prostředí z evropských fondů
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Rezortu se podařilo plánovanou ztrátu 18 miliard korun dostat na nulu. V letech 2014 a 2015 tak nevrátí do Bruselu ani korunu.

„Když jsem v lednu přebíral Ministerstvo životního prostředí, tak jsem po svých předchůdcích zdědil kritický stav Operačního programu Životní prostředí. Ten patřil, co se týče čerpání, k těm nejhorším programům a poděděná očekáváná ztráta pro letošní a příští rok byla 18 miliard korun. Program byl na pokraji smrti. Nevyhlašovaly se výzvy, nekomunikovalo se se žadateli ani příjemci, nebyly dodržovány harmonogramy běžících projektů a Státní fond životního prostředí, který dotace administruje, byl v rozkladu. S tím jsem se absolutně nehodlal smířit. Nasadil jsem krizové řízení a zavedli jsme účinná opatření v podobě rychloobrátkových výzev, fázovacích výzev, zkrácení lhůt pro administraci, začali jsme financovat kvalitní projekty ze zásobníku, a taky jsme akcelerovali všechny spící projekty. Díky celoročnímu úsilí mého týmu na MŽP a Státním fondu životního prostředí dnes bezpečně víme, že žádná ztráta nebude a zachráněné miliardy z Evropské unie budou využity na další ekologické projekty v České republice. Chtěl bych tímto velmi poděkovat řediteli SFŽP ČR Petru Valdmanovi a náměstku Janu Křížovi za obrovskou práci, kterou odvedli,“ uvedl ministr Richard Brabec.



Plánovaná ztráta 18 miliard korun v letech 2014 -2015 byl stav, který MŽP převzalo od svých předchůdců. Ti už v roce 2013 vraceli do Bruselu z OPŽP 7,5 mld. korun.

Ministr Brabec a jeho tým zavedl takzvaná akcelerační opatření, která významně napomáhají příjemcům podpory v rychlejší realizaci a hlavně s financováním jejich projektů. Prvním a zásadním krokem ke zlepšení finanční situace v Operačním programu Životní prostředí bylo vyhlášení tzv. rychloobrátkových výzev (např. na projekty zateplování veřejných budov nebo protipovodňové systémy), které zajistily dostatek kvalitních a pro životní prostředí efektních projektů. Problémy s čerpáním z operačního programu, kterým musel rezort životního prostředí letos čelit, pocházejí právě z dob, kdy se mimo jiné přestaly vyhlašovat výzvy. Dalšími kroky bylo i nepopulární opatření zvýšení tlaku na tzv. spící projekty, které buď musely začít plnit ministerstvem stanovený harmonogram, anebo od záměru odstoupit. Mezi další opatření patřila podpora tzv. zásobníkových projektů s garancí realizace v letošním roce. Samozřejmostí pak byla intenzivní komunikace mezi SFŽP ČR a příjemci a žadateli o dotace.

„V rámci Státního fondu životního prostředí byl zaveden krizový management, zejména v posledních měsících byl každý den vyhodnocován pokrok v administraci a operativně přijímána odpovídající opatření. V posledních týdnech jsme fungovali nonstop, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Docílili jsme maximální efektivity v administraci projektů. Více než dvojnásobné čerpání oproti loňskému roku je toho dostatečným důkazem,“ řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

V letošním roce bylo díky akceleračním opatřením vydáno celkem 6 447 Rozhodnutí o poskytnutí dotace na prostředky EU ve výši 41 miliard korun, příjemcům byly proplaceny dotace EU ve výši 31,4 miliard korun.

„Zároveň je nutné zdůraznit, že rychlost administrace nebyla v žádném případě na úkor kvality. Naopak kontrolní systém OPŽP byl posílen a zkvalitněn, a letos v létě prošel úspěšně auditem jak z Evropské komise, tak auditem Ministerstva financí. To je pro nás zárukou, že zvolený postup je nastaven správně a efektivně, podle pravidel EK,“ dodává Jan Kříž, náměstek ministra ŽP.

Časové prodlevy dohnalo MŽP i v přípravě nového programu. Evropská komise už zahájila proces schvalování nového programu OPŽP pro období do roku 2020. Ministerstvo už má připravený harmonogram výzev na příští rok, které chce spustit v březnu. „Mezi prvními vyhlásíme výzvy na systémy třídění odpadů. Nová legislativa zavádí od příštího roku třídění bioodpadů a my chceme starosty podpořit v jejich úsilí zavádět efektivní systémy třídění bioodpadů investicemi z evropských fondů tak, aby se třídění odpadů zlevnilo pro obce i pro občany,“ dodává Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…