Ministr Chovanec: Cílem je podporovat migraci, která bude přínosná pro Českou republiku

11.01.2017 21:10

Projev na 54. schůzi sněmovny 11. ledna 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců na území České republiky:

Ministr Chovanec: Cílem je podporovat migraci, která bude přínosná pro Českou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec

Dovolte mi, abych z pověření vlády uvedl vládní návrh zákona o pobytu cizinců a další související zákony.

Hlavním cílem návrhu je posílit bezpečnostní prvky migračního procesu a mechanismy, zamezující zneužívání ustanovení migračního procesu. Tohoto cíle chce vláda dosáhnout například změnou často zneužívaných ustanovení, efektivnějším využíváním utajovaných informací a změnou procesních ustanovení, která neodpovídají specifikům řízení o pobytu cizinců. Vláda těmito opatřeními reaguje mimo jiné také na podněty výboru pro evropské záležitosti, který vládu požádal právě o posílení bezpečnostních prvků migračního procesu.

Některá z navrhovaných opatření jsou zároveň součástí vládního balíčku, jehož cílem je zvýšit vnitřní bezpečnost České republiky.

Návrhem jsou dále do českého právního řádu transponovány dvě směrnice Evropské unie, které upravují podmínky pobytu cizinců a příslušníků třetích zemí. Jde jednak o cizince, kteří mají být na území České republiky zaměstnáni jako sezónní pracovníci, jednak o cizince, kteří mají být na území České republiky převedeni k výkonu konkrétní kvalifikované pracovní pozice v rámci jednoho koncernu, tedy mezi jednotlivými složkami tohoto koncernu.

Na tyto aktivity Evropská unie navazuje a vláda vlastními návrhy posiluje oblast takzvané ekonomické migrace, ale s tím, že jsme stále připraveni klást důraz na bezpečnostní rizika s tím spojená.

Cílem vlády je podporovat takové formy migrace, která bude přínosem pro českou ekonomiku a Českou republiku a zároveň posílí její mezinárodní konkurenceschopnost. Z tohoto důvodu návrh umožňuje vládě vytvářet konkrétní programy pro tuzemské zaměstnavatele a určité kategorie cizinců, jejich budoucích zaměstnanců. Těmto cizincům bude umožněn vstup a pobyt na území za výhodnějších podmínek. Vláda bude moci také pružně reagovat na aktuální nedostatek pracovníků v určitém odvětví.

Dále se navrhuje zavést povolení k dlouhodobému pobytu pro investory, kteří plánují v České republice uskutečnit významnou investici a v rámci ní vytvořit stanovený počet nových pracovních míst. Tito zahraniční investoři budou moci volit mezi standardním dlouhodobým pobytem a tedy získat dlouhodobé vízum za účelem podnikání, anebo na základě nově stanovených mechanismů získat na území České republiky oprávnění na dva roky.

Návrh obsahuje také další změny, které vyplynuly z aplikační praxe a které je nutné provést i vzhledem k současnému vývoji mezinárodní situace.

Cílem vlády je na jedné straně podporovat migraci, která bude přínosná pro Českou republiku a současně pak zohledňovat bezpečnostní rizika s migrací spojená. Prioritou vlády v této věci je, aby do České republiky přicházela kvalifikovaná pracovní síla. Na druhou stranu není možné, aby se zhoršovala bezpečnostní situace ve městech a v oblastech, kam tito lidé přicházejí. Vláda a Ministerstvo vnitra v následujících měsících právě i z těchto důvodů provede a provádí určitý bezpečnostní sken právě v místech, kde je větší kumulace cizích zaměstnanců a zhoršuje se pocit bezpečí v těchto lokalitách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…