Ministr Hamáček: Resort vnitra se opět připojil k Evropskému dni boje proti obchodování s lidmi

19.10.2019 11:21

Moderní forma otroctví ohrožující lidská práva a beroucí lidem důstojnost – obchodování s lidmi je jednou z nejzávažnějších forem trestné činnosti. Také proto se i letos Ministerstvo vnitra připojilo k Evropskému dni proti obchodování s lidmi, který od roku 2007 připadá na 18. říjen, i k celoevropské kampani „Máte svá práva“.

Ministr Hamáček: Resort vnitra se opět připojil k Evropskému dni boje proti obchodování s lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Dvoudenní preventivní kampaň se zaměřuje na informování potenciálních obětí obchodování s lidmi a končí 18. října 2019, v Evropský den proti obchodování s lidmi. V rámci kampaně se většina států EU včetně ČR spojila s Evropskou sítí prevence kriminality a vzniklo video (ZDE), letáky či plakáty (ZDE), které možné oběti upozorní, že svá práva, možnosti pomoci a ochrany mají po celé Evropě. „Chceme říct lidem, že nejsou bezbranní. Připojení se k Evropskému dni, distribuce letáků či videí, to vše je tou nejmenší, v žádném případě ale ne jedinou možností, jak můžeme s těmito odpornými zločiny bojovat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a upozornil, že prevence i péče o oběti je stejně důležitá jako kvalitní práce kriminalistů či soudů.

Letáky i video pro Česko vnikly ve třech jazykových verzích: v češtině, angličtině a ruštině. Kromě Ministerstva vnitra je budou propagovat také Policie ČR a neziskové organizace La Strada, Diakonie Českobratrské církve evangelické či Charita ČR.

Bez hranic

Podstatou Evropského dne boje proti obchodování s lidmi je, že tento zločin nemá hranic, ale má miliony obětí. Žádná země včetně Česka není proti obchodování s lidmi zcela imunní. Oběti v Česku nebo Češi v zahraničí se nejčastěji setkávají se sexuálním a pracovním vykořisťováním a obchodováním s lidmi kvůli nuceným sňatkům.

Bohužel lidé, kteří jsou sexuálně vykořisťováni či jinak využíváni, si často ani neuvědomí, že jsou obětí obchodování s lidmi, a nevědí, jaká mají práva a možnosti. Také proto je důležitá prevence a znalost toho, co vše pod obchodování s lidmi spadá – veškeré sexuální i pracovní vykořisťování, nucená žebrota, nucené páchání trestné činnosti, odběr orgánů, buněk či tkání nebo nucené a podvodné sňatky.

Práva a podpora

Základní práva, která mají všechny oběti obchodování s lidmi, jsou: právo na asistenci a podporu, právo na ochranu před pachateli, právo na kompenzaci újmy, která obětem trestným činem vznikla, základní lidská a pracovní práva, právo využít dobu na rozmyšlenou, zda chtějí spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení (v ČR 60 dní), i pobytová oprávnění.

V České republice pomoc a podporu obětem obchodování s lidmi zajišťuje MV prostřednictvím Programu podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi, v rámci kterého spolupracuje s už zmíněnými neziskovými organizacemi. Program nabízí obětem mj. možnost využít okamžité vysvobození z kriminálního prostředí, bezpečné azylové ubytování, zdravotní a psychologickou péči, právní poradenství, tlumočení, dlouhodobou sociální integraci, podporu při hledání práce či např. rekvalifikaci. Do programu bylo od roku 2003 zařazeno 259 pravděpodobných obětí obchodování s lidmi. Z programu MV se financují také přednášky, propagace krizové linky +420 800 07 77 77 i tvorba dalších preventivních videí (ZDE).

Příručku MV pro pomoc obětem trestné činnosti naleznete ZDE, zprávu o stavu obchodování s lidmi za r. 2018 ZDE. Více informací je také ZDE nebo ZDE.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…