Ministr Havlíček: Konzultace k výstavbě sítí vysokorychlostního internetu z Národního plánu obnovy

19.10.2021 18:09 | Tisková zpráva

Podpora vysokorychlostního internetu pokračuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu zahajuje první kolo veřejné konzultace k připravované výzvě na podporu výstavby sítí vysokorychlostního přístupu k internetu v rámci Národního plánu obnovy, která bude spolufinancovaná ze zdrojů EU.

Ministr Havlíček: Konzultace k výstavbě sítí vysokorychlostního internetu z Národního plánu obnovy
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

„Veřejnou konzultaci vyhlašujeme s cílem ochránit stávající, nebo nově plánované investice soukromých investorů před vlivem investic podporovaných z veřejných zdrojů,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Seznam lokalit vhodných pro podporu výstavby z veřejných zdrojů je složen ze základních sídelních jednotek (ZSJ), ve kterých není v současnosti dostatečně zajištěn vysokorychlostní přístup k internetu. Seznam byl vytvořen z údajů zjištěných Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) sběrem dat od podnikatelů registrovaných ČTÚ.

„Veřejnou konzultací chceme ověřit správnost a pravdivost shromážděných informací a doplnit tyto informace o plány komerčních subjektů, kteří plánují vybudovat v uvedených oblastech novou síť vysokorychlostního přístupu k internetu s termínem zprovoznění nejpozději do konce roku 2025,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Marian Piecha.

„Jsme rádi, že se podařilo s Evropskou komisí vyjednat, že podpora digitální infrastruktury bude jednou z priorit Národního plánu obnovy i kohezních fondů. V první řadě je to právě pokrytí tzv. bílých míst, ale připravuje se také dokrytí dopravních koridorů či připojení škol a dalších socioekonomických aktérů,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

Po uzavření a vypořádání připomínek budou navrženy intervenční oblasti, do kterých může být směrována podpora z veřejných zdrojů. Správnost a úplnost navržených intervenčních oblastí MPO ověří v druhém kole veřejné konzultace, po jejímž uzavření a vypořádání bude vyhlášena výzva na veřejnou podporu zajišťování veřejné telekomunikační sítě a služeb přístupu k vysokorychlostnímu internetu.

Vyhlášení této výzvy lze očekávat v průběhu prvního čtvrtletí roku 2022.

Podmínky výzvy se budou řídit novými pravidly možností podpory z veřejných zdrojů, podle Obecného nařízení EK o blokových výjimkách (GBER) ze srpna roku 2021. Detailní informace k vyhlašované veřejné konzultaci jsou k dispozici na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…