Ministr Havlíček: Vedení Explosie mě ubezpečilo, že mají situaci pod kontrolou

03.11.2019 19:43

Dnes, 1. listopadu 2019, po 7. hodině ranní došlo ve výrobním objektu společnosti Explosia a.s. k zahoření střelného prachu.

Ministr Havlíček: Vedení Explosie mě ubezpečilo, že mají situaci pod kontrolou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Při této nehodě byli čtyři zaměstnanci zraněni, dva s popáleninami byli letecky dopraveni do nemocnic v Praze a v Hradci Králové. Zásah podnikových hasičů skončil necelou hodinu po propuknutí požáru, místo nehody si převzala Policie České republiky a zástupci báňského úřadu.

„Dle interních směrnic vedení společnosti Explosia ustanovilo vyšetřovací komisi, která se bude vyšetřováním nehody zabývat,“ řekl předseda představenstva Radomír Krejča. Provoz společnosti, vyjma dotčené budovy, nebyl omezen, škody na majetku budou předmětem dalšího šetření. Na místo dorazil také vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, aby se osobně seznámil s podrobnostmi nehody. O tom, co se stalo a co se bude dít dál, ho informovalo vedení Explosie, zástupci hasičů, policie i báňské služby. Právě tyto subjekty příčiny zahoření sušárny vyšetřují, dojde také k internímu šetření. "Explosia je podnik 100% vlastněný státem a spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Proto jsem zrušil veškerý program a okamžitě jel do Pardubic. Na místě mě vedení Explosie ubezpečilo, že mají situaci pod kontrolou, nehrozí další zahoření, příčiny nehody se vyšetřují, zranění jsou v péči lékařů a jejich rodiny mají potřebné informace a firma s nimi průběžně komunikuje," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Na jednání také zaznělo, že nehoda nemá vliv na životní prostředí okolí továrny. „Naše společnost se snaží s příbuznými zraněných zaměstnanců komunikovat, nabízíme jim odbornou psychologickou podporu,“ dodal předseda představenstva Radomír Krejča.

Společnost Explosia a.s. bude v rámci vyšetřování příčin nehody hledat další bezpečnostní opatření, která by minimalizovala riziko vzniku podobných nehod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…