Ministr Herman: Každý příznivec výtvarného umění by měl vidět nádhernou expozici v Rezidenční galerii v Salcburku

31.07.2016 8:37

Daniel Herman zahájil unikátní výstavu v Rezidenční galerii v Salcburku, sešel se se svými protějšky z Rakouska a Lichtensteinska, jednal též s lichtensteinským korunním princem Aloisem.

Ministr Herman: Každý příznivec výtvarného umění by měl vidět nádhernou expozici v Rezidenční galerii v Salcburku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Menschenbilder – Götterwelten“ – lidé a bozi ve výtvarném umění, tak se jmenuje tématická výstava obrazů, jejíž vernisáže se dnes ministr kultury účastnil.

Výstava je tvořena převážně obrazy a sochami ze sbírek knížete z Liechtensteinu; zahrnuje významná díla evropského umění tří století. Liechtensteinská sbírka je navíc nejvýznamnější soukromou sbírkou na světě.

Těžištěm dnes zahájené výstavy je nizozemské malířství 17. století, dále italské, francouzské a rakouské barokní malířství 17. a 18. století a rakouské malířství 19. století.

Na výstavě „Menschenbilder – Götterwelten“ je možno vidět díla Petera Paula Rubense - např. slavný portrét jeho dcery s názvem Clara Serena (1616), plátno Prometheus (1817) z díla Heinricha Fugera či slavný obraz  Smrt Kleopatry (1875) Hanse Makarta. Nepřehlédnutelnou součástí výstavy jsou dále malby Ferdinanda Georga Waldmüllera, Friedricha von Amerlinga, Anthonyho van Dycka, Franse Halse a dalších předních světových umělců té které doby.

„Každému příznivci výtvarného umění doporučuji, aby se na tuto nádhernou expozici  zajel podívat. Uvidí zde díla předních světových malířů a sochařů za více než 300 let. Všechny vzácné umělecké předměty na výstavě jsou uspořádány s velkou dávkou estetického cítění. Různá zajímavá témata jsou na výstavě doplňována multimediální prezentací umění a harmonicky se tak  vzájemně doplňují.“

Daniel Herman

Kromě této stálé expozice jsou zde pořádány také mimořádné tématické výstavy, v nichž se zajímavým způsobem prolínají díla klasického i současného malířství.

V rámci vernisáže výstavy jednal Daniel Herman s liechtensteinskou ministryní kultury a svým rakouským protějškem o vzájemné spolupráci a kulturní výměně. Obsahem rozhovorů bylo rovněž téma společné odpovědnosti při uchovávání kulturního dědictví Evropy a zodpovědná péče o něj. Při rozhovoru s liechtensteinským korunním princem Aloisem oba politici hovořili nejen o současné mezinárodní situaci, ale zmínili i významný podíl rodu Liechtensteinů v kulturní mozaice českých zemí, zvláště pak jižní Moravy.

Info o expozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy