Ministr Herman: Každý režim by se měl poučit z toho, proč se zhroutil režim předchozí

20.11.2016 8:37

Daniel Herman se v Kanadě sešel s krajany a podpořil prezentaci českých vystavovatelů.

Ministr Herman: Každý režim by se měl poučit z toho, proč se zhroutil režim předchozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Při pracovní návštěvě ministr kultury navštívil česko-kanadskou továrnu v Burlingtonu, která je největším výrobcem vinylových desek na světě. Jde o projekt zdařilé ekonomické spolupráce v oblasti kulturních průmyslů. Daniel Herman se též setkal s krajany v Masaryktownu, s ministryní kultury Ontaria Elanorou McMahonovou či kanadskou ministryní kulturního dědictví Melanií Joly.

Ve svém programu měl ministr Herman setkání se studenty Torontské univerzity. Zde přednesl projev na téma vyrovnávání se s minulostí. Popisoval v něm transformační procesy ve společnosti po roce 89. „Každý režim by se měl poučit z toho, proč se zhroutil režim předchozí. Komunistická nadvláda nad zeměmi východní a střední Evropy padla proto, že tento režim byl vnitřně prázdný. Když už nestačil svou moc držet násilím, do této své prázdnoty se zhroutil. Pro nás je to varování, abychom se vyvarovali prázdnoty, prázdnoty v lidských myslích, v našich ideálech, v našich plánech. Tak máme naději, že se další generace nebudou muset stydět, až o nás budou číst několik vět v historických knihách“, uvedl ve svém projevu.

Daniel Herman na Torontské univerzitě, kde přednesl projev na téma vyrovnávání se s minulostí.

V polovině týdne se ministr sešel se zástupci mezinárodního filmového festivalu Toronto, se kterými diskutoval o filmových koprodukcích a představil jim systém filmových pobídek v České republice. Uvítal úspěch českého snímku “Nikdy nejsme sami“ režiséra Petra Václava a producenta Jana Macoly, který se probojoval do letošního programu Toronto IFF. Následně se setkal se Simonem Braultem, ředitelem Canada Council for the Arts -  veřejnoprávní organizací pro financování kulturních projektů. Hovořili spolu o způsobu financování kultury v obou zemích. V hlavním městě Ottawě se ministr sešel se svým protějškem, ministryní kulturního dědictví paní Melanie Joly. Ministři probrali možnosti kulturní výměny obou zemí, prodiskutovali své kompetence i působnosti svých rezortů. Daniel Herman též upozornil na významné kulturní aktivity českého velvyslanectví v Ottawě a v prostorách Národní galerie zhlédl dosud nejrozsáhlejší prezentaci díla Josefa Sudka v Kanadě.

Setkání se Simonem Braultem, ředitelem Canada Council for the Arts.
 

Setkání ministra Daniela Hermana s ministryní kultury Kanady Melanií Joly.

V závěru pracovní návštěvy Kanady se Daniel Herman setkal  v rezidenci velvyslance  s krajanem J. Straussem, kterému za jeho působení a podporu česko-kanadských vztahů předal pamětní medaili Jana Masaryka.  Pětidenní pracovní cestu po Kanadě zakončil ministr Herman na Mezinárodním veletrhu a festivalu CINARS, kde svou návštěvou podpořil českou prezentaci veletržního stánku nazvaného Arts and Theatre Institute-Czech Republic.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.