Ministr Herman: Mezináboženský dialog může pomoci stavět mosty. Nic jsem neporušil

30.11.2016 15:48

Projev na 2. schůzi Senátu 30. listopadu 2016 k Zahraniční politice ČR ve vztahu k Čínské lidové republice:

Ministr Herman: Mezináboženský dialog může pomoci stavět mosty. Nic jsem neporušil
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Já velmi děkuji za to, že mohu tady vystoupit, abych vás také seznámil se svým úhlem pohledu na záležitost, kterou projednáváte. Vážím si toho, že máte zájem o tuto záležitost.

Chtěl bych vás seznámit s tím, jak setkání s tibetským dalajlámou probíhalo, co mu předcházelo.

Někdy na začátku mandátu naší vlády se otevřelo na vládě jednání o vztazích s Čínou. Tam jsme byli dotázáni, jestli podporujeme jakési větší rozehřátí vztahů s Čínou, což jsme všichni odsouhlasili. Určitě vztahy ekonomické, kulturní, výměna turistická, jsou věci, které je třeba vítat, které mohou přinést pro ČR jenom pozitivní vklady.

V této souvislosti také zazněl dotaz, možná do jisté míry žádost, abychom se po dobu svého mandátu nesetkávali s tibetským dalajlámou. Já jsem se při této příležitosti přihlásil a řekl jsem, že je to v rozporu s mým svědomím, že je to podobné, jako kdyby po mně někdo žádal, abych se nesetkal s papežem, že tedy takovýto příslib nemohu dát.

Pan ministr zahraničních věcí mě poté požádal, jestli bychom mohli bilaterálně spolu o této věci hovořit, což jsem řekl, že samozřejmě ano. Dohodli jsme se na tom, že pana ministra budu informovat, kdyby k takovému setkání mělo dojít. Což samozřejmě chápu, to je naprosto legitimní věc.

Zhruba po roce došlo k podobné diskusi, když přijel do ČR v rámci Fóra 2000 exilový tibetský premiér a opět se tato otázka otevřela. Já jsem tehdy řekl, že se velmi pravděpodobně s tibetským exilovým premiérem setkám v rámci Fóra 2000, také jsem to tehdy panu ministrovi zahraničních věcí řekl. K setkání došlo v rámci galavečeře. Myslím, že tehdy to nevyvolalo žádné větší rozpory nebo nějakou pozornost.

V letošním roce dalajláma přicestoval na Fórum 2000. Jak víte, tak jeho návštěva je většinou, nebo vždycky provázena značnými bezpečnostními opatřeními, takže ten program se krystalizoval v podstatě do poslední chvíle.

Dá se říci, že až ten poslední víkend před vlastní návštěvou došlo k tomu přesnému stanovení jednotlivých bodů programu. S organizátory jsme se dohodli, že návštěva nositele Nobelovy ceny míru, významného představitele jedné z náboženských větví buddhismu, tedy významného náboženského směru světového, je návštěva, která si jistě zaslouží pozornost. Já, protože do kompetence ministra kultury ČR také spadají právě vztahy s církvemi a náboženskými společnostmi, jsem usoudil, že je vhodné se s dalajlámou v tomto formátu setkat, tedy nikoliv jako se státním představitelem, protože on se ani za žádného státního představitele nepovažuje, To jsme vyjádřili i tím, že nebyly nikde žádné státní symboly, ale jako s představitelem významného duchovního směru.

K tomuto setkání došlo. Den před tímto setkáním, to bylo pondělí, při zasedání vlády, jsem chtěl pana ministra zahraničních věcí osobně informovat, tak, jak jsme se dohodli. Vzhledem k tomu, že z pracovních důvodů pan ministr nebyl na zasedání vlády přítomen, protože byl v zahraničí, tak jsem zvolil formu textové zprávy, kterou jsem ho informoval o tom, že k tomuto setkání dojde.

Já jsem tedy neporušil žádnou dohodu, já jsem pouze kontinuálně držel svůj postoj, který jsem konzultoval i s některými představiteli vlády i samozřejmě své strany, nedošlo tam k ničemu, k čemu by dojít nemělo.

To znamená, že tato návštěva proběhla. Obsahem rozhovorů byly pouze věci mezináboženského dialogu i v souvislosti s uprchlickou krizí, v souvislosti s tím, že mezináboženský dialog může také pomoci stavět mosty a být jakousi prevencí před konflikty, které mohou z nepochopení různých náboženských směrů vycházet. Bylo to tedy setkání na této rovině. Zúčastnili se ho někteří zákonodárci také i z vašich řad, i z řad Poslanecké sněmovny. Znovu říkám, já jsem si neuvědomoval a nejsem si vědom ani teď, že bych porušil jakoukoli dohodu, že bych porušil nějaké usnesení vlády, protože žádné v tomto smyslu nebylo. Pouze strategický dialog a vládní koncepce vztahů, zahraničních vztahů, co se týká Číny, hovoří také o lidských právech, hovoří o rovnosti, hovoří o tom, že je třeba se k sobě chovat se vzájemnou úctou a respektem.

Nejsem si vědom toho, že by došlo k porušení, z jakékoli strany, některého z těchto principů. Děkuji vám ještě jednou za to, že jsem vás mohl s tímto úhlem pohledu a se svojí zkušeností k této věci seznámit. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…