Ministr Herman: Neochota podřídit se nacistické zvůli zůstává inspirací i pro nás

24.10.2016 5:28

Daniel Herman se krátce setkal s dcerou sira Nicholase Wintona.

Ministr Herman: Neochota podřídit se nacistické zvůli zůstává inspirací i pro nás
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Předevčírem se v České televizi po vystoupení v pořadu Události, komentáře ministr kultury Daniel Herman krátce setkal s Barbarou Wintonovou, dcerou sira Nicholase Wintona, která byla hostem stejného pořadu. 

Daniel Herman sdělil dceři sira Wintona, zachránce 669 československých dětí před deportací do koncentračních táborů v roce 1939, jak hluboký obdiv a úctu chová k jejímu otci. "Obrovská statečnost a lidskost, stejně jako neochota podřídit se nacistické zvůli zůstávají inspirací pro nás i pro další generace," řekl také Daniel Herman, jehož strýc Jiří Brady byl jako čtrnáctiletý deportován v květnu 1942 do Terezína s o tři roky mladší sestrou Hanou. Děti zde žily bez rodičů, které zavraždili nacisté, až do podzimu 1944, kdy byly rozděleny a odvezeny do Osvětimi.

Jiří byl pak převezen do pobočného tábora Gliwice. V lednu 1945 se mu podařilo během tzv. pochodu smrti uprchnout.  Jeho sestra Hana bohužel holocaust nepřežila, zemřela v plynové komoře. O tragickém osudu malé dívenky vypráví kniha Hanin kufřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…