Ministr Herman jednal s ministrem financí o navýšení rozpočtu pro rezort kultury

12.08.2014 12:36

Ministr kultury Daniel Herman se jako jeden z prvních ministrů v pátek 8. srpna sešel k jednání o navýšení rozpočtu pro rezort kultury na rok 2015. S výsledkem schůzky, který znamená navýšení rozpočtu na rok 2015 o cca 700 mil. Kč, je zatím ministr Herman spokojený. Z navýšených prostředků může ministr kultury Daniel Herman v roce 2015 garantovat zvýšení platů pracovníků rezortu, zejména platy v příspěvkových organizacích, o 3,5 procenta.

Ministr Herman jednal  s ministrem financí o navýšení rozpočtu pro rezort kultury
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

Kromě toho bude část vyjednaného navýšení prostředků použita v oblasti živého umění, zejména na program státní podpory profesonálních divadel a stálých profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů, kulturních aktivit a vybudování Centrálního portálu knihoven jako jednotného rozhraní veřejných informačních služeb v knihovnách.

V oblasti neživého umění bude část zatím vyjednaného navýšení rozpočtu použita na programy na záchranu a obnovu kulturních památek, na filmové pobídky a na investiční výdaje příspěvkových organizací, jako je např. rekonstrukce obvodového pláště Národní galerie, záchrana a památková obnova objektu Bellarie v Českém Krumlově a rozšíření prohlídkové trasy na Hluboké.

V jednání s ministrem financí o dalším navýšení rozpočtu rezortu bude ministr Herman pokračovat v září na jednání vlády. Doposud se rezortu kultury podařilo vyjednat navýšení rozpočtu o více než 2,1 miliardy korun oproti střednědobému výhledu při nástupu ministra Daniela Hermana do funkce, který činil 8,6 miliardy korun.

PhDr. Helena Markusová
vedoucí tiskového oddělení
tisková mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…