Ministr Jurečka: Naši výrobci by mohli dodat do Etiopie technologie i znalosti

11.10.2015 7:29

Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v pátek v Praze s ředitelem Zemědělské transformační agentury Etiopie Khalidem Bombou o způsobech, jak by se Česká republika mohla zapojit do rozvoje etiopského agrárního sektoru.

Ministr Jurečka: Naši výrobci by mohli dodat do Etiopie technologie i znalosti
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

„Etiopské zemědělství se rozvíjí a naši výrobci by mu mohli dodat potřebné technologie i znalosti. Spolupráce se Zemědělskou transformační agenturou Etiopie zejména v oblasti hnojiv, budování skladů nebo zavlažování považuji za perspektivní,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Úlohou Zemědělské transformační agentury Etiopie je mimo jiné podporovat zemědělský růst země a zjistit její potravinovou bezpečnost.

Etiopie je pro Českou republiku jednou z prioritních zemí, perspektivním odvětvím je zejména potravinářský průmysl. Ministerstvo zemědělství tam v minulých letech podpořilo sedmi miliony korun úspěšný zemědělsko-lesnický projekt, na které teď navazují projekty České rozvojové agentury. Jejich cílem je zlepšit hospodaření s přírodními zdroji a podpořit udržitelnou obživu drobných zemědělců. Česká republika spolupracuje v Etiopii i na vodohospodářských stavbách a dalších zemědělských projektech.

V agrárním obchodě převažuje dovoz nad vývozem

Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil Etiopii v únoru 2015, kdy jednal o způsobech, jakými by se Česká republika mohla podílet na rozvoji etiopského zemědělství a navazujícího průmyslu například dodávkami zemědělských a vodohospodářských technologií.

V agrárním obchodě mezi oběma zeměmi převažuje dovoz nad vývozem, který je z ČR do Etiopie poměrně nevýznamný. Hodnota produktů dovezených z Etiopie do ČR se pohybuje kolem 100 milionů korun ročně, tvoří je převážně káva, luštěniny a květiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby