Ministr Jurečka: Systém vodních nádrží pomohl na Zlínsku zabránit povodním

02.08.2016 13:15

Jak důležitou roli při zvládání povodňového ohrožení hraje promyšlená manipulace s vodními nádržemi, se v noci na pondělí ukázalo na Zlínsku. Vodohospodáři včasným zásahem zabránili velkým škodám na majetku a předešli ohrožení zdraví lidí v okolí řek.

Ministr Jurečka: Systém vodních nádrží pomohl na Zlínsku zabránit povodním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„V okolí vodního díla Fryšták spadlo v neděli večer za hodinu a půl 76 milimetrů srážek, přítoky se během chvíle dostaly až na třetí stupeň povodňové aktivity a bylo nutné okamžitě na situaci reagovat. Vodohospodáři ihned zvýšili odtok z nádrže, která tak dokázala zadržet velké množství vody,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zvýšit odtok bylo současně nutné i u nádrže Bystřička, její hladina vzrostla během několika desítek minut o 16 centimetrů, u nádrže Fryšták pak o 12 centimetrů. Naopak u vodní nádrže Slušovice nechali vodohospodáři minimální odtok, aby se nezhoršovala situace v povodí pod nádrží, kde se rychle zvýšily hladiny na přítocích Dřevnice.

„Důležitost vodních staveb se ukazuje právě v takovýchto krizových situacích, kdy musíme okamžitě reagovat. Díky tomu zabráníme velkým škodám,“ uvedl ministr Jurečka.

Na některých místech v noci napadlo přes 100 milimetrů srážek. Nejvíce, celkově 106,7 milimetrů, ve Fryštáku. V Bystřičce spadlo 65 milimetrů srážek, v Horní Bečvě 61,7 milimetrů, ve Staré Huti 87,1 milimetrů, v Přerově 78 milimetrů a ve Vsetíně 73,3 milimetrů srážek. Vodní toky v horních částech povodí byly ráno již po kulminaci a postupně klesaly, naopak rostly průtoky v nižších úsecích vodních toků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.