Ministr Jurečka: V roce 2030 bude ČR přiměřeně potravinově soběstačná

26.03.2016 17:16

Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost České republiky a strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030 byly hlavními tématy dnešního Žofínského fóra v Praze. Ministr Marian Jurečka uvedl, že v roce 2030 bude ČR přiměřeně potravinově soběstačná v základních komoditách, které lze u nás produkovat.

Ministr Jurečka: V roce 2030 bude ČR přiměřeně potravinově soběstačná
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

„Zvyšovat by se měly plochy takzvaných citlivých komodit, jako jsou třeba ovocné sady, ale také počty zvířat. Oproti roku 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie, klesly na polovinu především stavy prasat. Ve výrobě vepřového masa nejsme dlouhodobě soběstační, loni došlo opět k poklesu míry soběstačnosti, a to o 1,2 procenta na 56,3 procenta, což je hluboko pod úrovní průměru Unie. Naším cílem je dosáhnout v roce 2030 míry soběstačnosti 80 procent,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Na národní dotační programy pro živočišné komodity je na rok 2016 vyčleněno zhruba 2,3 miliardy Kč, v roce 2015 to bylo 1,5 miliardy Kč.

Potřebu systémového řešení demonstruje podle ministra Jurečky příklad sektoru produkce mléka. Při soběstačnosti v produkci syrového mléka přes 130 % bylo loni saldo zahraničního obchodu v kategorii s nejvyšší přidanou hodnotou (sýry a tvarohy) záporné ve výši 2,9 mld. Kč. Proto považuje ministr Marian Jurečka za důležité například sdružování odbytu a posílení vyjednávací síly, kdy Ministerstvo zemědělství chystá mj. uznávání organizací producentů ve všech hlavních sektorech s možným navázáním na podpory z Programu rozvoje venkova.

„Podporujeme také kvalitní domácí výrobce a zpracovatele základních zemědělských komodit, čímž směřujeme k přidané hodnotě zemědělských produktů a potravin. Jedním z našich dotačních programů je Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. V něm jsme navýšili možný objem celkové roční podpory ze současných 200 milionů na zhruba 400 milionů korun,“ uvedl Marian Jurečka.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.