Ministr Jurečka: Voliči jasně rozdali karty, opozici ale respektuji

14.01.2022 10:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k důvěře vládě premiéra Fialy

Ministr Jurečka: Voliči jasně rozdali karty, opozici ale respektuji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr zemědělství Marian Jurečka

Vím, že už jste zřejmě všichni unavení, ale rád bych s vámi sdílel pár slov k žádosti o důvěru naší vládě a dění ve Sněmovně.

Zmiňuji několik zásadních věcí:

Za minulé vlády došlo k rekordnímu zadlužení naší země. Ano, zasáhla nás covidová krize. Uměl bych proto pochopit, kdyby vláda zafinancovala pomoc lidem v této těžké době. Bohužel ale ani ne půlka astronomického dluhu byla určena na pomoc lidem v covidové krizi. Zbytek vláda projedla. To už pochopit neumím.

Dle mého názoru nezáleží tolik na tom, kolik má vláda členů, ale jaké má výsledky. Mimochodem třeba vláda dnešního prezidenta Zemana měla více členů než ta naše, ale jak říkám, počítají se výsledky, které v následujících letech dosáhneme.

V úřadu jsme sice krátce, ale již teď je vidět jasná změna komunikace. Vláda nemění několikrát za den svá rozhodnutí, která by ještě po stížnostech občanů rušil soud. Tento chaos, který v naší zemi panoval, jsme ukončili.

Několik opozičních poslanců se posmívalo tomu, že jezdím na traktoru. Chtěl bych jim vzkázat, že se za to nestydím. Jsem hrdý na své kořeny. Ano, narodil jsem se na vesnici a nebojím se pracovat rukama. Na tom nevidím nic špatného. Jezdím na traktoru, baví mě to a ostatně v krizových situacích se i taková dovednost může safra hodit, a člověk pak rád pomůže právě třeba s tím traktorem.

Zemědělství ale není mým jediným zájmem. Roky jsem působil v sociální komisi Olomouckého kraje, dále v Radě Charity Olomouc a pravidelně jsem obhajoval své návrhy na sociálním výboru Sněmovny. V minulém volebním období jsem jich podal několik desítek. To by si měli uvědomit kolegové z opozice, kteří mi vyčítají, že jsem se prý sociální oblasti nevěnoval.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

Dále bych rád uvedl na pravou míru, že programy antivirus jsme nezrušili, jak někteří tvrdí. Antivirus A jede dál a Antivirus B jsme pouze pozastavili. Pokud bude třeba, opět ho spustíme a intenzivně pracujeme na notifikaci kurzarbeitu, který ostatně i minulá vláda označila za lepší řešení. Najednou je ale v opozici a změnila svůj názor. Neumí už ale vysvětlit z jakého důvodu.

Víte, proč jsem odvolal generálního ředitele Lesů ČR? Už v loňském roce jsem spolu s Janou Černochovou upozorňoval jak ve Sněmovně, tak i ve výborech, že reorganizace v rámci Lesů ČR, rušení lesních správ, odchody kompetentních lidí a gigantická kontroverzní směnu majetku mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky není v pořádku. Jen si to představte. Celých 32 000 ha bez souhlasu a schválení dozorčí radou i znaleckých posudků! Nikdo z minulé vlády mi není schopen vysvětlit proč se taková směna děje, a to upozorňuji v oblastech, kde naše armáda vůbec neoperuje a žádné pozemky nepotřebuje.

Mimochodem, právě Lesům ČR jsem za mého působení na ministerstvu zemědělství osekal výdaje na právní služby. Výdaji na právní služby se totiž bohužel dá dobře vysávat veřejný rozpočet, zde v případě Lesů ČR je to krásně vidět, jak je možné jednoduše rozhazovat peníze daňových poplatníků. Za minulé vlády bylo uzavřeno mnoho smluv za velice zvláštních podmínek a nastal raketový nárůst výdajů. Zatímco za mého působení tyto služby stály Lesy ČR 114 milionů, za minulé vlády to už bylo neskutečných 226 milionů korun! Na to se nemohu jen tak dívat. Prostě nestrpím, aby se jen tak děly lumpárny a loupežničení.

Co se týče našich priorit v oblasti zemědělství a životního prostřědí, držíme se svého programu, který jsme s partnery jasně komunikovali. Ano, některé úpravy strategických plánů jsme dělali rychle v časovém presu, ale lepší ochrana vody a půdy, větší biodiverzita či v případě zemědělců podpora citlivých komodit, živočišné výroby, zemědělců v horských oblastech atd. je ve prospěch naší země. Zkrátka jen nebudeme podporovat agrobarony, což některé lidi štve.

Voliči ve volbách jasně rozdali karty a podle toho se řídíme. Respektuji ale opozici a budu na smysluplných věcech rád spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.