Ministr Jurečka: Zemědělská politika nesmí diskriminovat některé podniky jen podle jejich velikosti

11.03.2017 16:29

Na konferenci ministrů zemědělství zemí Visegrádské skupiny v polské Jasionce bude zítra ministr zemědělství Marian Jurečka jednat se svými kolegy a komisařem EU pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem o budoucnosti Společné zemědělské politiky po roce 2020. Český ministr chce prosazovat především snížení administrativní zátěže pro zemědělce a zachování rovných podmínek pro všechny podniky bez ohledu na jejich velikost.

Ministr Jurečka: Zemědělská politika nesmí diskriminovat některé podniky jen podle jejich velikosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Společná zemědělská politika musí být výrazně jednodušší, administrativně méně náročná a nesmí diskriminovat některé podniky jen podle jejich velikosti. Nejsem příznivcem nějakých revolučních změn, ale spíše evoluce, měli bychom stavět na základech, které dnes společná zemědělská politika nabízí. Věřím, že mě podpoří i ostatní kolegové Visegrádské skupiny,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Společná zemědělská politika by dle ČR měla i po roce 2020 nadále představovat základní nástroj pro zajištění strategické míry produkce potravin v EU, udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a udržitelný rozvoj venkovských oblastí. Klíčové je pro českou stranu SZP výrazně zjednodušit a rovněž zabránit uvažovanému zastropování přímých plateb podle velikosti zemědělských podniků.

„Aby byla podpora efektivní, musí mít jasná a jednoduchá pravidla. Méně podmínek znamená méně chyb a zároveň méně nutných kontrol. Chceme reagovat na výzvy našich zemědělců, kteří si zoufají z přílišné byrokracie a volají po zjednodušení. To je naším hlavním cílem,“ uvedl ministr Jurečka.

Mezi další důležité body v jednáních o budoucnosti SZP řadí ministr Jurečka zefektivnění podpory mladých zemědělců tak, aby se co nejvíce snížily překážky pro začínající podnikatele, podporu diverzifikace zemědělského podnikání a s tím související zajištění pracovních míst na venkově či navýšení finančních prostředků dobrovolné podpory vázané na produkci až do výše 25 %. Důležité je i posílit sdružování producentů do výrobních a odbytových družstev.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…