Ministr Kněžínek: Dialog se soudci při přípravě předpisů je nutný

09.08.2018 22:56

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek navštívil Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud v Brně, kde s předsedy obou institucí řešil například novelu zákona o soudech a soudcích, fungování správního soudnictví a priority justice.

Ministr Kněžínek: Dialog se soudci při přípravě předpisů je nutný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Mezi body prvního jednání, kterého se kromě ministra Jana Kněžínka a předsedy Pavla Šámala účastnili i další zástupci Ministerstva spravedlnosti a Nejvyššího soudu, patřila příprava kvalitních procesních předpisů. Práce na novém civilním řádu soudním a na novém trestním řádu je přitom jednou z hlavních priorit justice. Při přípravě obou předpisů je nutné, aby ministerstvo se soudci vedlo dialog.

„Současné vedení ministerstva považuje dialog se soudci při přípravě předpisů opravdu za důležitý. Jen bych rád upozornil, že co se týká nového civilního řádu, jsme teprve na začátku cesty. Ještě se nejedná o samotný věcný záměr, ale pouze o podklady pro jeho přípravu. Vzájemnou komunikaci mezi ministerstvem a soudci povedeme i při tvorbě novely zákona o soudech a soudcích,“ uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Další ministrovou prioritou je navýšení platů asistentů soudců, vyšších soudních úředníků a administrativních a IT pracovníků soudů. Spolu s náměstkem sekce ekonomické Miroslavem Zábranským o tom jednají na Ministerstvu financí a Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Součástí výjezdního zasedání byla také návštěva ministra spravedlnosti na Nejvyšším správním soudu a schůzka s jeho předsedou Josefem Baxou. Jan Kněžínek se mimo jiné seznámil i se situací prudce stoupajícího zatížení Nejvyššího správního soudu. Počet kasačních stížností v posledních letech trvale a masivně narůstá. Kněžínek a Baxa se dohodli, že společně najdou řešení této otázky.

„Těší mě, že na cestu do Brna se oba předsedové dívají jako na vstřícný krok směrem k justici. Já ji vnímám jako návštěvu důležitých partnerů pro práci na ministerstvu spravedlnosti,“ uvedl závěrem ministr spravedlnosti.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.