Ministr Kuba: ČR posiluje ekonomickou spolupráci s čínskou provincií Jiangsu

27.06.2013 11:27

V úterý se setkal viceguvernér čínské provincie Jiangsu Shi Heping na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Milanem Hovorkou. V rámci setkání došlo k podpisu memoranda o spolupráci mezi agenturou CzechTrade a provinční komisí pro ekonomiku a informační technologie, které má zintenzivnit hospodářskou spolupráci mezi podnikatelskými sektory ČR a této východočínské oblasti.

Ministr Kuba: ČR posiluje ekonomickou spolupráci s čínskou provincií Jiangsu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Jednání sloužilo také jako příležitost k vzájemnému informování o vývoji obou ekonomik a jejich silných stránkách. "Naše hospodářské vztahy nezačínají od nuly vzhledem k solidním údajům o vzájemném zahraničním obchodu a investicích v ČR i provincii Jiangsu. S ohledem na dlouhodobý aktivní zájem ČR o rozvíjení vztahů s jednotlivými čínskými provinciemi, vidím značný prostor pro posílení spolupráce, čemuž nahrává i to, že se ekonomiky ČR a této východočínské provincie doplňují," upozornil náměstek Hovorka.

Obě strany si vyměnily názory na možné další konkrétní kroky, které dle jejich názoru mohou přispět k prohloubení hospodářských vztahů. Jedním z těchto kroků bude účast českých firem na říjnovém veletrhu strojírenských technologií (AMB China — China Metal Working & Forming Exhibition) ve městě Nanjing (hlavní město provincie Jiangsu) v rámci programu Společných výstav a veletrhů. Viceguvernér provincie Jiangsu zároveň pozval náměstka Hovorku k návštěvě provincie.

K tomuto setkání a podpisu memoranda mezi představiteli agentury CzechTrade a provincie Jiangsu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba prohlásil: "Podporuji podpis tohoto dokumentu, který napomůže dalšímu zkvalitnění a rozvoji spolupráce českých podniků s čínskými partnery z provincie Jiangsu, která patří k nejrozvinutějším v rámci celé Čínské lidové republiky."

Provincie Jiangsu se nachází v centrální části východního pobřeží Číny, severně od Šanghaje. Jedná se o nejhustěji osídlenou čínskou provincii a výší HDP se řadí na 2. místo (860 miliard dolarů) v rámci celé Číny. V jižní části provincie se nachází tzv. hospodářský region delty Dlouhé (Yangtze) řeky (města Suzhou, Wuxi, Changzhou, Nanjing a Zhenjiang), jenž vytváří 60,3 procenta HDP provincie. V rámci průmyslu má nejsilnější pozici strojírenství. Zahraniční obchod mezi ČR a provincií roste. Vloni činil dvě miliardy dolarů a za první čtvrtletí roku letošního dosáhl již částky 600 milionů dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.