Ministr Kulhánek: Česká diplomacie a armáda za sebou mají největší zkoušku posledních let

19.08.2021 20:33

Česká republika úspěšně ukončila evakuaci z Afghánistánu.

Ministr Kulhánek: Česká diplomacie a armáda za sebou mají největší zkoušku posledních let
Foto: czechleaders.com
Popisek: Jakub Kulhánek

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek ocenili průběh evakuace českého zastupitelského úřadu a spolupracovníků ČR z Afghánistánu. Na tiskové konferenci také vyzdvihli práci Armády ČR a krizového štábu, který na MZV zasedal 4 dny prakticky nepřetržitě a záchrannou akci koordinoval. Třemi speciálními lety ve vyhrocených podmínkách z Kábulu do Česka přiletělo celkem 170 afghánských občanů.

V Černínském paláci se uskutečnila tisková konference k evakuaci českých občanů a spolupracovníků z Afghánistánu. Premiér Andrej Babiš poděkoval armádě, vojákům a Ministerstvu zahraničních věcí za úspěšné provedení evakuace. „Uskutečnil se katastrofický scénář a nikdo takový vývoj nečekal. Vojáci a MZV dokázali obrovskou věc a díky nim jsme zachránili mnoho životů," uvedl předseda vlády.

„Česká diplomacie a armáda za sebou mají největší zkoušku posledních let. Během čtyř dnů jsme zvládli z Afghánistánu dopravit tři letadla, která do ČR dovezla 170 afghánských občanů. Zvládli jsme dovézt domu všechny osoby, které byly k evakuaci určeny,“ řekl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Vnímám, že afghánská společnost bude potřebovat naši pomoc i do budoucna,“ dodal ministr Kulhánek s tím, že pro ČR i její spojence platí, že budou muset být pragmatičtí a budou muset komunikovat s ostatními státy v regionu, které jsou v kontaktu s Tálibánen.

„Děkuji za rychlou reakci pana ministra. Když hodnotím situaci na letišti v Kábulu, jsem přesvědčen, že ČR vzala maximum lidí, které mohla. Moje práce je být připraven vždy na to nejhorší, poslední dny byly pro mě i mých 11 kolegů obrovským vypjetím. Za skvělou pomoc jim tímto děkuji,“ zhodnotil velvyslanec Jiří Baloun.

Za úspěšnou evakuaci z Afghánistánu se rozhodl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek udělit velvyslanci Balounovi nejvyšší diplomatické vyznamenání - medaili Za zásluhy o diplomacii.

Zároveň ministr obrany Lubomír Metnar jednal o situaci v Afghánistánu s poslanci Výboru pro obranu PS PČR. Více informací na stránkách Ministerstva obrany.

1. vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček jednal s Asociací krajů o další možné pomoci evakuovaným afghánským spolupracovníkům. Více informací na stránkách Ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.