Ministr Kulhánek: Chceme udělat maximum, abychom udrželi hranice otevřené

21.07.2021 8:36

Na mělnickém zámku se konalo setkání ministrů zahraničí ČR, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Slovinska. Tématem byla koordinace opatření proti koronaviru.

Ministr Kulhánek: Chceme udělat maximum, abychom udrželi hranice otevřené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Ministři se shodli na ustavení koordinační skupiny pracovníků ministerstev, kteří budou s předstihem komunikovat o všech opatřeních týkajících se cestování.

Páté společné jednání šéfů diplomacie pětice středoevropských států se konalo ve středočeském Mělníku, na pozvání českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Ten inicioval vznik pracovní skupiny, která bude zaštiťovat výměnu informací ohledně chystaných opatření jednotlivých států proti šíření covid-19, se kterým se všechny země potýkají.

„Neformální uskupení C5, ve kterém se dnes setkáváme, se v minulém roce ukázalo jako velmi užitečné. V rámci regionální spolupráce jsme si pomáhali při repatriaci našich občanů ze zahraničí a koordinovali jsme omezení na hranicích, včetně úlev pro lidi dojíždějící přes hranice za prací,“ uvedl šéf české diplomacie Kulhánek na tiskové konferenci po jednání.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí

I vzhledem k mutaci delta je třeba nadále velmi zodpovědně koordinovat rozvolňování a zejména při cestování dbát na preventivní opatření proti šíření covidu-19, a to někdy i v případech očkovaných osob. Změny podmínek jednotlivých zemí by měly být hlášeny s dostatečným předstihem, což je úkolem nově ustavené pracovní skupiny. „Chceme tak zaručit, že se budeme s dostatečným předstihem navzájem informovat o připravovaných opatřeních tak, abychom se navzájem nepřekvapovali,“ uvedl Kulhánek.

Všichni středoevropští partneři se shodli na tom, že jedinou cestou pro návrat k normálnímu životu je očkování. "Chceme udělat maximum pro to, abychom udrželi hranice otevřené. Jediná myslitelná cesta, jak se vyhnout omezením, je proočkovat co největší část populace. To je realita," dodal ministr Kulhánek.

Ministři hovořili také o spolupráci v EU, především o společné podpoře evropské integrace zemí západního Balkánu. Šéf české diplomacie poděkoval svému slovinskému protějšku za výtečné zvládání role předsednické země. Tou se za necelý rok stane Česká republika.

Další jednání skupiny zemí střední Evropy se má uskutečnit v Rakousku, pravděpodobně na konci tohoto léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…