Ministr Lipavský: Posílíme ambasády v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku

12.06.2023 6:23 | Tisková zpráva

Zřízení letních konzulárních jednatelství, společné hlídky českých a místních policistů či kampaň na webovou aplikaci DROZD. To jsou hlavní opatření, která na letošní léto připravilo Ministerstvo zahraničních věcí.

Ministr Lipavský: Posílíme ambasády v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Lipavský v Partii

Loňská letní turistická sezóna byla první post-covidovou sezónou, avšak nevykázala ještě takové objemy cestovatelů jako před pandemií. Letos lze očekávat plnohodnotnou sezónu. Na tu je ale síť českých zastupitelských úřadů připravena.

Novinkou v této sezoně je pak vstup Chorvatska jako oblíbené dovolenkové destinace do Schengenského prostoru. „V souvislosti s Chorvatskem bych rád připomenul, že během českého předsednictví se podařilo dostat Chorvatsko do Schengenu. Cesty Čechů do oblíbené prázdninové destinace se tedy obejdou bez hraničních kontrol,“ uvedl k tomu ministr Lipavský.

Dále pro případy komplikací českých občanů při cestování do zahraničí zřizuje MZV i letos během letní sezóny tzv. konzulární jednatelství. Ta se nacházejí v zemích, které jsou oblíbenými dovolenkovými destinacemi českých občanů - v bulharském Burgasu a v chorvatských městech Rijeka a Split. Rovněž dochází k posílení českého honorárního konzulátu ve španělské Barceloně.

V Chorvatsku a Bulharsku budou dále působit společné hlídky českých a místních policistů. „Smyslem přítomnosti českých policistů v národních uniformách je zejména pomáhat překonat jazykovou bariéru a účinně pomáhat například při dopravních nehodách či případným obětem trestné činnosti. Přítomnost českých policistů rovněž přispívá k pocitu bezpečí českých turistů během jejich dovolené,“ řekl Lipavský.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29725 lidí

Ministerstvo zahraničních věcí zároveň důrazně doporučuje cestujícím Čechům, aby se zaregistrovali do systému DROZD, díky kterému budou dostávat aktuální informace o nenadálých událostech v místě pobytu. V letošním roce se dosud zaregistrovalo přes 38 000 občanů, bylo odesláno téměř 3 000 SMS a přes 3 500 e-mailů. Nejvíce zaregistrovaných českých cestovatelů letos dosud eviduje Thajsko, Izrael, Egypt, Velká Británie, Turecko, USA, Itálie, Jordánsko, Španělsko a Mexiko.

Od 1. do 30. června zároveň probíhá v médiích kampaň k systému DROZD, a to prostřednictvím sociálních sítí, online reklamy, venkovních billboardů a rádií. Během tiskové konference ministr zahraničí upozornil, že MZV také pracuje na uvedení mobilní aplikace DROZD.

„MZV se bude snažit udržet vysoký standard konzulárních služeb pro české občany v nouzi. I z tohoto důvodu rozšiřujeme rovněž síť českých honorárních konzulátů, a to např. nedávným otevřením takového úřadu v turisticky zajímavém Acapulcu v Mexiku,“ uvedl vrchní ředitel pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.