Ministr Ludvík: Ve zdravotnictví potřebujeme plánovat dopředu

16.08.2017 16:07

Projev na 9. schůzi Senátu dne 16. 8. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Ministr Ludvík: Ve zdravotnictví potřebujeme plánovat dopředu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, tohle je velmi jednoduchá novela, která v podstatě řeší navýšení pojistného na veřejné zdravotní pojištění placeného státem za státní pojištěnce a řeší to pro léta 2019 a 2020.

V návrhu zákony jsou výslovně uvedeny částky příslušného vyměřovacího základu, z nichž se v letech 2019, 2020 bude pojistné za státní pojištěnce počítat. Pro rok 2018 je navýšení pojistného již řešeno prostřednictvím Nařízení vlády, které vyšlo ve Sbírce zákonů pod č. 140/2017. Navýšení platby za státní pojištěnce si v letech 2018, 2019, 2020 vyžádá vždy kumulativní o 3,5 mld. více korun oproti roku předešlému. Na půdě Senátu byl návrh projednán ústavně-právním výborem a výborem pro zdravotnictví, které je doporučily schválit v předloženém znění.

Dámy a pánové, je třeba říci, že je to poprvé, kdy se navýšení platby za státní pojištěnce řeší zákonem. A je třeba říci, že je to určitá míra kompromisu, protože na jedné straně byl návrh v podstatě zavázat k pravidelné valorizaci o nějakou procentuální část. Druhá část to zase chtěla řešit tak, že se to bude dělat, jako se to dělá teď – každoročním Nařízením vlády. Přece jenom si myslím, že ten kompromis, který jsme zvolili, je dobrý z několika důvodů. Je pravdou, že ve zdravotnictví potřebujeme plánovat nějakou dobu dopředu a tady se dá z tohoto opravdu lépe predikovat a odvodit, jaké budou příjmy ve zdravotním systému do roku 2020. Na druhou stranu jako ekonom musím souhlasit s tím, co říkalo Ministerstvo financí, že nelze pevně stanovit pevnou procentrickou částku na dlouhá léta dopředu, protože opravdu se musí vycházet z konkrétního vývoje ekonomiky a makroekonomické prognózy. Dneska máme poměrně přesné do roku 2020.

Takže opravdu si myslím, že tento návrh je dobrým kompromisem, který v této chvíli s tříletým horizontem ukazuje vývoj příjmů systému veřejného zdravotního pojištění, s kterým bude moci pracovat. Pracuje s tím tato vláda, bude s tím pracovat i ta následující, takže bych poprosil o podporu tohoto návrhu. Dámy a pánové, děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice