Ministr Milek: Za ulovené dospělé divoké prase dostane lovec 8 tisíc korun

20.01.2018 12:21

Ministerstvo zemědělství upravilo ve spolupráci se Státní veterinární správou opatření zavedená v reakci na výskyt afrického moru prasat (AMP).

Ministr Milek: Za ulovené dospělé divoké prase dostane lovec 8 tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Jiří Milek

S účinností od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za každé odstřelené prase divoké nad 50 kg 8 000 Kč, za menší kusy 4 000 Kč. Od pondělí 22. ledna se do odstřelu znovu zapojí i Policie ČR.

„Myslivci jsou jediná skupina, která může zásadně a dlouhodobě snížit populaci divokých prasat, chceme je proto motivovat, aby se do odlovu zapojili ještě více. Pro boj s africkým morem prasat je to naprosto zásadní,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za každý ulovený kus s hmotností do 50 kg 4 000 Kč, za kus nad 50 kg pak 8 000 Kč. Současně zůstává v platnosti i kompenzace pro uživatele honiteb za likvidaci prasat v asanačním podniku, a to ve výši 1 000 Kč za sele 2 000 Kč za lončáka a 3 200 Kč za dospělý kus.

Zvyšuje se i částka zástřelného za každé prase ulovené v zóně intenzivního odlovu. Nově zde lovci za každý kus dostanou 2 000 Kč.

Od stejného data se zvyšuje i nálezné za uhynulá divoká prasata. V okrese Zlín bude ve výši 5 000 Kč, v zóně intenzivního odlovu 3 000 Kč a ve zbytku republiky vzroste z dosavadních 1000 Kč na 2 000 Kč.

Do odstřelu prasat na Zlínsku se znovu zapojí i Policie ČR, speciálně proškolení policisté budou na Zlínsku působit od pondělí 22. ledna 2018.

První výskyt AMP v ČR byl potvrzen na konci června 2017 u dvou kusů uhynulých divokých prasat nalezených v katastru obce Příluky u Zlína. Doposud byl AMP potvrzen u 191 uhynulých prasat, až na 7 kusů byly všechny pozitivní nálezy z tzv. vysoce rizikové oblasti uvnitř ohradníků. U odlovených prasat byla nákaza potvrzena u 15 kusů.

V zamořené oblasti (okres Zlín) bylo od začátku platnosti mimořádných veterinárních opatření odloveno celkem 2 200 divokých prasat a v oblasti s intenzivním odlovem 11 554 divokých prasat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.