Ministr Pelikán: Česká republika již 15 let aktivně pracuje s pachateli a jejich oběťmi

24.09.2015 17:58

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes pronesl úvodní slovo při zahájení mezinárodní konference Restorative Justice and Probation – strategic steps, making the footprint, která se koná do zítřka v Praze.

Ministr Pelikán: Česká republika již 15 let aktivně pracuje s pachateli a jejich oběťmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Konferenci pořádá Confederation of European Probation ve spolupráci s Probační a mediační službou ČR. Experti z různých zemí Evropy budou diskutovat například o uplatnění mediace mezi pachatelem a obětí v průběhu vykonávacího řízení či o poradenství a podpoře obětem trestných činů v průběhu probace.

„Vyspělé demokratické státy si moc dobře uvědomují, že trestní soudnictví nemůže být postaveno pouze na represi, ale i na tzv. restorativním přístupu, který aktivně pracuje s pachateli trestných činů i jejich oběťmi. Jsem rád, že České republika zejména díky Probační a mediační službě, která tento rok slaví již 15 let své existence, úspěšně aplikuje poznatky a přístupy ze zemí, v nichž je restorativní praxe běžnou součástí výkonu spravedlnosti,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán při zahájení konference. 

Program Konference Restorative Justice and Probation – strategic steps, making the footprint má pomoci jejím účastníkům odpovědět na následující klíčové otázky: Jak lze restorativní praxi uplatnit při každodenní práci probačních úředníků? Jaké příklady dobré praxe uplatnění restorativní justice máme k dispozici a jak je můžeme při probační práci využít? Má mediace mezi pachatelem a obětí nějaké limity pro své uplatnění, nebo je její využití při řešení následků trestných činů univerzální? Co vlastně oběti chtějí a co potřebují? Jak můžeme přizvat veřejnost k aktivní spolupráci při zavádění restorativní justice do praxe?

V příspěvcích jednotlivých přednášejících nebudou chybět ani témata, která mají zcela konkrétní ráz a jsou zaměřena např. na problematiku domácího nebo sexuálního násilí. Harmonogram vystoupení a workshopů je k dispozici na webových stránkách Confederation of European Probation.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.