Ministr Petříček: ČR považuje Abcházii a Jižní Osetii za integrální součást Gruzie

13.07.2019 11:09

Ministr zahraničí Tomáš Petříček ve dne 9. až 11. července 2019 navštívil Gruzii na pozvání gruzínského ministra zahraničí Davida Zalkalianiho. V rámci návštěvy jednal s nejvyššími představiteli země o posílení vzájemných vztahů, podpoře prozápadního směřování a bezpečnosti.

Ministr Petříček: ČR považuje Abcházii a Jižní Osetii za integrální součást Gruzie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministr se též seznámil s bezpečnostní situací na administrativní hraniční linii s okupovaným územím ve vesnici Didi Churvaleti a vystoupil na mezinárodní konferenci v Batumi k 10. výročí Východního partnerství.

V rámci návštěvy se ministr Petříček setkal s prezidentkou Salome Zurabišvili, předsedou vlády Mamukou Bachtadzem, předsedou parlamentu Arčilem Talakvadzem. Jednal o rozvoji investic a obchodu, který v roce 2018 dosáhl 100 mil. eur (2,5 miliardy Kč), podpoře úsilí Gruzie na evropské a euroatlantické cestě, studentských výměnách a rozšíření počtu přímých leteckých spojení.

Na setkání s ministrem zahraničí Davidem Zalkalianim ministři odsoudili vojenskou přítomnost Ruska v oblasti, podporu separatistům v Abcházii a Jižní Osetii a dezinformační kampaně. „Česká republika považuje Abcházii a Jižní Osetii za integrální součást Gruzie a humanitární a lidskoprávní organizace musí mít do těchto oblastí volný přístup,“ uvedl po jednání ministr Petříček.

V rámci svého vystoupení na 16. Batumské mezinárodní konferenci k 10. výročí Východního partnerství ministr Petříček připomněl roli České republiky při přípravě a realizaci politiky Východního partnerství a hovořil o české vizi založené na praktických výhodách pro občany EU i partnerské země, implementaci, zvyšování odolnosti partnerských zemí a vytváření tzv. „partnerských prostorů“ založených na integraci po sektorech.

Na okraj konference ministr Petříček jednal s předsedou vlády Adžarské autonomní republiky Tornike Rižvadzem o podpoře vzájemného obchodu a investic v autonomní republice.

V rámci návštěvy ministr Petříček se svým gruzínským protějškem ministrem Zalkalianim podepsali smlouvu o spolupráci v boji proti trestné činnosti a protokol mezi vládami ČR a Gruzie k provádění dohody mezi EU a Gruzií o zpětném přebírání neoprávněně pobývajících osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…