Ministr Petříček: EU má zájem na spolupráci s Čínou, která bude přínosem pro obě strany

31.05.2020 9:10

Ministr Tomáš Petříček zastupoval Českou republiku na videokonferenci ministrů zahraničí členských států EU, která se uskutečnila v pátek 29. května 2020. Jednání se zaměřilo na vztahy EU s Čínou, na dopady COVID-19 na asijsko-pacifický region a také na situaci v Afghánistánu.

Ministr Petříček: EU má zájem na spolupráci s Čínou, která bude přínosem pro obě strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministři se úvodem zabývali strategickými vztahy EU s Čínou, zejména v souvislosti s nadcházejícím summitem EU-Čína v červnu a také se summitem na úrovni nejvyšších představitelů členských států EU, který se bude konat v září v Lipsku. „Evropská unie má zájem na takové spolupráci s Čínou, která bude přínosem pro obě strany. Zároveň však nemůžeme slevit ze svých hodnot a principů, to znamená dodržování lidských práv a zásad mezinárodního řádu založeného na jasných pravidlech,“ zdůraznil v rozpravě ministr Tomáš Petříček.

V otázce Hongkongu se ministři shodli na společném prohlášení. Pro EU zůstává klíčové, aby Čína dodržovala své mezinárodní závazky, a aby i nadále respektovala princip „jedna země, dva systémy“ a z něj vyplývající vysokou míru autonomie Hongkongu.

Ministři dále navázali na předešlé videokonference a pokračovali v sérii diskusí o dopadech pandemie COVID-19 na vztahy s jednotlivými světovými regiony, tentokrát se zaměřením na Asii a Pacifik.

Ministři rovněž potvrdili shodu na závěrech Rady k Afghánistánu. V tomto kontextu uvítali politickou dohodu mezi prezidentem Gháním a jeho volebním soupeřem Abdulláhem, upřesnili podmínky dalšího poskytování politické a finanční podpory EU a vyzvali afghánskou vládu a Tálibán k dohodě na trvalém a komplexním příměří i k urychlenému zahájení vnitroafghánských rozhovorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.