Ministr Petříček: Export českých lyží i zakázky pro obranný průmysl znamenají jistotu práce

22.08.2020 14:56

Na podporu exportu, rozvoj pietního místa Růžový palouček i vznik Centra českého exilu se zaměřil při své návštěvě Pardubického kraje ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček.

Ministr Petříček: Export českých lyží i zakázky pro obranný průmysl znamenají jistotu práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Cestu na Pardubicko začal ve středu 19. srpna 2020 na Vysočině návštěvou firmy Kästle, která vyrábí lyže a snowboardy. „S vedením špičkového výrobce lyží v Novém Městě na Moravě jsme řešili, jak podpořit úspěšné firmy v mezinárodním rozvoji. Díky investici českého majitele koupili rakouského konkurenta. Právě naše investice v zahraničí jsou cestou, jak úspěšně změnit českou ekonomiku,“ řekl po jednání šéf české diplomacie.

V rámci podpory českých firem při exportu do zahraničí pak ministr zahraničí navštívil společně s odborovým předákem Josefem Středulou a hejtmanem Martinem Netolickým významného zaměstnavatele Pardubického kraje – Poličské strojírny. Řeč byla především o zakázce na vojenskou techniku pro africkou Ugandu.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

„V rámci ekonomické diplomacie je český obranný průmysl jedním z našich nejbližších partnerů, a proto zveme zástupce firem na celou řadu zahraničních misí či na mezinárodní veletrhy. Otázka licenčního řízení je komplikovaná, musíme vyhodnocovat celou řadu aspektů, nejen ekonomickou výhodnost pro ČR, ale také možné dopady prodeje. Jen připomenu případy, kdy se české výrobky objevily z našeho pohledu na ‚špatné straně barikády‘. V tomto případě jsme po řadě jednání licenci pro materiál do Ugandy udělili,“ vysvětlil proces exportu českých vojenských výrobků do zahraničí Petříček. „Tato zakázka mimo jiné znamená jistotu pracovních míst pro spoustu lidí tady v okolí Poličky,“ dodal.

Kromě exportu se ministr zahraničí zajímal i o budoucnost Růžového paloučku, památného místa nedaleko Litomyšle, kde se podle pověsti před odchodem do exilu loučili s vlastí čeští bratři po porážce stavovského povstání. Zástupcům místního spolku a starostům okolních obcí nabídl Petříček pomoc s propojením symbolického místa a Čechů, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí.

Poslední zastávkou během návštěvy kraje pak byl soukromý zámek Nové Hrady, kde by mělo vzniknout Centrum českého exilu. S jeho majitelem Petrem Kučerou odstartoval ministr Petříček sérii debat pod názvem Diplomatický salón. Řeč byla jak o Češích žijících v zahraničí, tak o aktuálních otázkách, např. o Bělorusku. „Překvapuje mě, že studenti tam zatím nejsou tou hlavní hybnou silou, jako u nás před 30 lety,“ řekl šéf české diplomacie. Záznam debaty uveřejníme v následujících dnech na webu a sociálních sítích MZV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…