Ministr Petříček: Nepotřebujeme víc Evropy, potřebujeme lepší Evropu

19.02.2019 18:01

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček zastupoval ve dnech 16. – 17. února 2019 Českou republiku na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde promluvil o budoucnosti EU a evropské bezpečnosti. Na okraj konference jednal ministr zahraničních věcí s protějšky z Gruzie, Kanady, Litvy, Mongolska a Kyrgyzstánu.

Ministr Petříček: Nepotřebujeme víc Evropy, potřebujeme lepší Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Mnichovská bezpečnostní konference patří mezi nejvýznamnější konference v oblasti bezpečnosti a obrany. Pravidelně se jí účastní hlavy států a vlád, ministři zahraničních věcí a obrany či představitelé mezinárodních organizací. Hlavním tématem letošního ročníku byla role Evropy jako globálního hráče.

„Nepotřebujeme víc Evropy, potřebujeme lepší Evropu. Je nesmírně důležité zvýšit důvěru občanů v evropský projekt,“ uvedl ve svém příspěvku ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček, který vystoupil v panelu s názvem „Může se Evropa sama ubránit v éře velké mocenské konkurence? Budování schopnosti kontinentu jednat v 21. století“.

Významným tématem konference byla evropská bezpečnost. „Podpořili jsme evropské obranné projekty v čele se Stálou strukturovanou spoluprací. Budeme vždy trvat na vzájemném doplňování evropských bezpečnostních projektů s NATO. Prohlubování spolupráce mezi EU a NATO je trvalou prioritou české zahraniční politiky,“ řekl k tématu ministr Tomáš Petříček.  Vedle témat spojených s budoucností a bezpečností Evropy se Mnichovská bezpečnostní konference zaměřila také na situaci na Blízkém východě, konflikty v Afghánistánu, Iráku a Mali nebo problematiku kontroly zbrojení.

Na okraj konference uskutečnil šéf české diplomacie sérii bilaterálních schůzek, během kterých jednal s ministry zahraničních věcí šéfem gruzínské diplomacie Davidem Zalkalianim, ministryní zahraničních věcí Kanady Chrystiou Freelandovou, ministrem zahraničí Litvy Linasem Linkevičiusem, ministrem zahraničních věcí Mongolska Damdinem Tsogtbaatarem a ministrem zahraničních věcí Kyrgyzstánu Aidarbekovem Chyngyz Azamatovichem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…