Ministr Plaga: Chceme to vysokým školám ulehčit

08.04.2020 23:15

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 4. 2020 k vládnímu návrhu zákona o zvláštních pravidlech pro vzdělávání a rozhodování na vysokých školách v roce 2020 a o posuzování doby studia pro účely dalších zákonů

Ministr Plaga: Chceme to vysokým školám ulehčit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga

 Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já si dovolím, když jsem před dvěma týdny tady stál v rámci parlamentní rozpravy k návrhu zákona o zvláštních pravidlech pro přijímání a byla to záležitost týkající se maturit a záležitost týkající se jednotných přijímacích zkoušek, tak jsem upozorňoval, že bude podobným způsobem potřeba upravit i oblast vysokoškolské legislativy.

Ten zásah se týká několika oblastí. My jsme po konzultacích se zástupci vysokých škol dospěli k legislativnímu návrhu, který je tady. Tak, jak jsem slíbil předtím, než šel na vládu, šel také všem opozičním předsedům stran a hnutí. A ta konkrétní ustanovení jsou ambiciózní pouze v tom slova smyslu, že řeší stávající situaci. To znamená, není tam nic, co by mělo řešit dlouhodobé směřování vysokého školství. Je to reakce na Covid-19.

První věc, která tam je, doba narušeného studia. To znamená, chceme, aby ten zákon ošetřil dobu studia v těchto pohnutých časech a aby se nezapočítával například do doby studia pro účely stanovení poplatku na studium nebo pro maximální dobu studia. Zároveň uvolňujeme rektorům, respektive vedení vysokých škol podmínky pro přijímací zkoušky a přijímání ke studiu. Abychom umožnili včasnou přípravu uchazečů na přijímací zkoušky, je stanovena lhůta nejdříve 15 dnů po obnovení osobní přítomnosti studentů ve výuce. A současně je vysokým školám umožněno upravit podmínky ke studiu, toho přijetí ke studiu. Nicméně podotýkám, tato úprava nesmí být v žádném případě k tíži uchazečů. Vysoké školy mohou využít také distanční formy ověřování, tedy ověřování způsobem umožňující dálkový přístup.

Vzhledem k tomu, že řada uchazečů nebude možná schopná předložit doklady o úspěšném absolvování jak maturitních tak případně navazujících magisterských oborů standardních bakalářských zkoušek, tak prodlužujeme lhůtu nebo návrh počítá se lhůtou 30 dnů od zahájení akademického roku 2021 pro předložení. Po debatách na školském výboru souhlasíme s pozměňujícím návrhem, který posouvá tuto lhůtu na dnů 45.

Další oblastí jsou státní závěrečné zkoušky a obhajoby dizertačních prací. Opět je tady úprava, která by měla zflexibilnit možnost vykonávání těchto zkoušek. A zároveň je součástí toho návrhu i rozhodování akademických orgánů a jejich funkčních období. To znamená, řešíme i otázku hlasování samosprávných orgánů vysokých škol. A ta předloha umožňuje provádět jednání a hlasování mimo zasedání prostředky komunikace na dálku. To znamená i včetně hlasování o věcech, kde je předepsaná tajná forma hlasování.

Poslední záležitost se týká plnění studijních povinností a realizace výuky. A znovu opakuji, všechny návrhy jsou projednány s reprezentacemi orgánů vysokých škol a byly probrány i na školském výboru včetně pozměňujících návrhů. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu