Ministr Plaga: Sněmovna schválila pro MŠMT historicky nejvyšší rozpočet

20.12.2017 12:30

Poslanecká sněmovna ve 3. závěrečném čtení schválila státní rozpočet pro rok 2018. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy tak bude mít v příštím roce svůj historicky nejvyšší rozpočet v objemu téměř 169 miliard korun (bez podílu EU), což je o 21 miliard více, než byl rozpočet pro letošní rok. S financemi z Evropské unie činí rozpočet MŠMT pro rok 2018 dokonce 176,1 miliardy korun.

Ministr Plaga: Sněmovna schválila pro MŠMT historicky nejvyšší rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga

„Peníze navíc jsou určeny zejména na systematické zvyšování tarifního platu pedagogů i nepedagogů, na navýšení rozpočtu vysokých škol, zvyšování kapacit MŠ a ZŠ a podporu sportu,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Poslanci zároveň v rámci pozměňovacích návrhů schválili navíc 300 milionů korun na investice do mateřských a základních škol a 100 milionů pro speciální školy na učební pomůcky pro těžce postižené žáky.

V rozpočtu je pokryta změna platových tarifů u pedagogických pracovníků o 15 % oproti roku 2017, u ostatních pracovníků jsou promítnuty hned 2 změny platových tarifů, a to změna o 10 % k 1. 7. 2017 a dále pak další zvýšení od 1. 11. 2017 o dalších 10 %. V rozpočtu je rovněž zabezpečen růst výkonů v regionálním školství, který se týká zejména povinné školní docházky a rovněž dále dochází k navýšení rozpočtu na podporu specifických vzdělávacích potřeb v porovnání se schváleným rozpočtem na rok 2017. Celkový nárůst rozpočtu v regionálním školství tak dosahuje 17,3 miliardy korun. Veřejné vysoké školy si polepší o 3 miliardy korun.

V oblasti podpory sportu se podařilo s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem obrany vyjednat trvalý převod prostředků ve výši 400 milionů korun na sportovní centra Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra. Na rok 2018 pak ministerstvo připravuje společně se zástupci sportovního prostředí novou podobu jednotlivých dotačních programů na které bude vyčleněno o zhruba 200 mil. Kč meziročně více.

Také dochází ke zvýšení výdajů na výzkum, experimentální vývoj a inovace o cca 420 milionů korun proti roku 2017 bez podílu spolufinancování. V rámci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací je ze státního rozpočtu vyčleněno celkem 988 milionů korun (bez podílu spolufinancování) zejména na Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání v programovém období 2014-2020.? Na spolufinancované programy mimo výzkum, experimentální vývoj a inovace vyčlenilo MŠMT meziročně o více než 200 mil. Kč více (bez podílu spolufinancování).

Historicky nejvyšší bude v roce 2018 nejen nárůst rozpočtu na vzdělávání, ale také celkové výdaje. Poprvé od roku 2012 se objem rozpočtu výdajů kapitoly dostává nad 3 % HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…