Ministr Rakušan: Prezidenta budou moci volit i lidé, kteří budou s covidem v izolaci

03.11.2022 6:37 | Tisková zpráva

Při nadcházející volbě prezidenta republiky budou moci znovu hlasovat i lidé, kteří jsou v karanténě či izolaci z důvodu nákazy nemocí covid-19. Způsoby hlasování jsou stejné, jaké se osvědčily v krajských volbách v roce 2020 a volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

Ministr Rakušan: Prezidenta budou moci volit i lidé, kteří budou s covidem v izolaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Dnes, 2. listopadu 2022, vláda schválila návrh ministra vnitra Víta Rakušana, který umožní v lednové volbě prezidenta hlasovat i lidem v karanténě či izolaci kvůli nemoci covid-19. Způsoby zůstávají stejné jako při krajských volbách a sněmovních volbách v minulých letech, tedy hlasování drive-in, v uzavřeném pobytovém zařízení nebo do zvláštní přenosné volební schránky. Návrh zákona nyní zamíří do Poslanecké sněmovny.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

„Ačkoliv ty nejhorší časy pandemie covid-19 už snad máme za sebou, může se stát, že v lednu bude větší množství lidí v izolaci. A volby prezidenta jsou natolik významné, že chceme umožnit volit co nejvyššímu počtu občanů,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že oproti komunálním volbám, kdy se i z důvodu složitého systému voleb ke speciálnímu zákonu nakonec nepřistoupilo, se nyní lze vrátit k osvědčeným způsobům hlasování.

Výhodou kombinace hlasování u volebního stanoviště, které bude vybudováno v každém okrese (v případě hlavního města Prahy jich bude alespoň 5), v uzavřeném pobytovém zařízení a do zvláštní přenosné volební schránky je, že umožňuje hlasovat i voličům, kterým bude karanténa nebo izolace nařízena ještě ve čtvrtek volebního týdne. Základním principem pak je, že nakažený volič nepřichází do kontaktu s běžnou okrskovou volební komisí, ale pouze se speciální komisí. Rovněž hlasovací lístky odevzdané těmito voliči sčítá speciální komise zřízená při krajském úřadě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie