Ministr Síkela: Podpora exportérů a posílení obchodních vztahů

20.02.2023 15:27 | Tisková zpráva

Podpora českých firem, spolupráce v energetice, leteckém průmyslu, strojírenství nebo těžebním průmyslu. To jsou hlavní témata zahraniční pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely ve Vietnamu a Malajsii.

Ministr Síkela: Podpora exportérů a posílení obchodních vztahů
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela

Obě země patří mezi nejdůležitější ekonomické partnery České republiky v jihovýchodní Asii. Ministra doprovází čeští podnikatelé v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem.

„Hlavním cílem naší cesty je rozšíření úspěšné spolupráce s oběma zeměmi, se kterými jsme měli v loňském roce rekordní obrat vzájemného obchodu 4,4 miliardy dolarů. To z nich dělá stěžejní partnery pro české firmy, kterým chceme otevřít dveře novým příležitostem,” říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Mezi nejdůležitější témata ve Vietnamu patří podpora projektu výrobního závodu Škody Auto, který by měl spustit výrobu během příštího roku, rozšíření spolupráce a sdílení know-how s místní energetickou společností Vietnam Electricity a dalšími společnostmi z této oblasti nebo užší spolupráci v civilním letectví.”

Český automobilový průmysl má 10procentní podíl na hrubém domácím produktu České republiky, jde tak o zásadní odvětví pro naši ekonomiku. Kromě potenciálu výroby více než 40 tisíc aut ročně od roku 2030 by mohla nová továrna v provincii Kvan Ním přispět k povýšení vzájemné ekonomické spolupráce. V oblasti energetiky chce Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pomoci českým firmám prosadit jejich technologie z energetického strojírenství. „Vietnam Electricity je největší energetická společnost ve Vietnamu. Naší prioritou je, aby české firmy pokračovaly v dodávkách technologií nejen tam, ale také do dalších elektráren,” říká ministr Síkela.

V oblasti výcviku pilotů podepíší zástupci české letecké společnosti F AIR smlouvu s Vietnam Airlines a Viet Flight Training. F AIR zahájí výcvik prvních vietnamských kadetů ještě letos.

Ruská invaze na Ukrajině narušuje dodávky některých kovů do České republiky, proto je jedním z dalších témat zahraniční cesty oblast těžebního průmyslu a nerostných surovin. MPO proto v obou teritoriích podporuje dodávky technologií českých firem pro hlubinné i povrchové doly.

V Hanoji bude ministr Síkela s více než dvacítkou podnikatelů do středy 22. února, odkud se následně přesunou do hlavního malajsijského města Kuala Lumpur.

V Malajsii ministr Síkela představí vodíkovou strategii, české firmy a zkušenosti z energetické krize během českého předsednictví. Jednat bude o možnosti uzavření mezivládní dohody o hospodářské spolupráci nebo příležitostech pro české firmy, které by mohla nabízet spolupráce s malajsijskou ropnou a plynárenskou společností PETRONAS. „V rámci bilaterálních jednání chceme také zjistit možnosti spolupráce s Malajsií v oblasti dodávek zkapalněného zemního plynu,” dodává ministr.

Součástí podnikatelské mise jsou také bilaterální jednání s tamními protějšky, zástupci firem a účast na fórech týkající se obchodu, energetiky, civilního letectví, těžebního průmyslu a nerostných surovin, farmacie nebo dopravy a cestovního ruchu. Jedná se o vůbec první zahraniční pracovní cestu ministra průmyslu a obchodu do Malajsie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.