Ministr Staněk: Smyslem spojení čtyř skanzenů je zefektivnění jejich správy

17.12.2018 8:35

V historickém objektu Fojtství z Velkých Karlovic ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se uskutečnil slavnostní akt podpisu smlouvy o převodu Souboru staveb lidové architektury Příkazy, Souboru lidové architektury Zubrnice, Souboru lidových staveb Vysočina z Národního památkového ústavu do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Ministr Staněk: Smyslem spojení čtyř skanzenů je zefektivnění jejich správy
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Příslušnou smlouvu mezi Národním památkovým ústavem a Valašským muzeem v přírodě uzavřeli Naďa Goryczková - generální ředitelka NPÚ, a Jindřich Ondruš - ředitel VMP; schválil ji pak ministr kultury Antonín Staněk, který zároveň podepsal zřizovací listinu, na základě které vzniká nová kulturní instituce – Národní muzeum v přírodě.

„Významnému milníku v historii všech čtyř souborů lidové architektury i celého oboru předcházel dlouhodobý záměr spojení muzeí v přírodě. Ten vychází z Koncepce rozvoje muzejnictví v ČR na období 2015 – 2020. Smyslem spojení čtyř funkčních skanzenů je optimalizace i zefektivnění správy muzeí tohoto typu,“ uvedl ministr kultury Antonín Staněk.

„Muzea v přírodě jsou jedinečnými doklady tradiční lidové kultury a architektury a jako taková vyžadují i specifický přístup. Jejich role i způsob práce se odlišuje od ostatních památek zpřístupněných veřejnosti v naší správě. Věřím, že nově vzniklé Národní muzeum v přírodě zajistí systémovější a odbornou péči o tyto objekty a poskytne tak prostor pro jejich plný rozvoj,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

„Vznikem Národního muzea v přírodě se značně zvýší potenciál pro zapojení organizace do rozsáhlých a mezinárodních vědeckých projektů a bude vytvořena funkční platforma pro sdílení dobré praxe i vývoj nových trendů v oblasti ochrany, zachování a interpretace kulturního dědictví. Významnou roli v tomto procesu bude hrát Metodické centrum pro muzea v přírodě, jehož pozice bude díky spojení čtyř jedinečných institucí značně posílena,“ vyjádřil se ředitel VMP Jindřich Ondruš.

Informace o jednotlivých institucích – ukazatelé: návštěvnost, počet sbírkových předmětů a náklady za rok 2017
(za rok 2018 budou informace vyhodnoceny až po ukončení roku):

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…