Ministr Staněk: Sousedské vztahy s Bavorskem se neustále prohlubují

29.06.2019 15:16

Návštěva bavorského Řezna proběhla u příležitosti podpisu Memoranda o porozumění mezi Národním muzeem v Praze a Domem bavorských dějin. Ministr Antonín Staněk se při této příležitosti setkal s bavorským státním ministrem pro vědu a umění Berndem Siblerem.

Ministr Staněk: Sousedské vztahy s Bavorskem se neustále prohlubují
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Pracovní cesta se uskutečnila v rámci dlouho připravovaného záměru Národního muzea a Domu bavorských dějin, jehož vrcholem by měla být společná výstava o baroku s názvem „Bavorsko-česká/Česko-bavorská výstava 2023“.

Místo konání, přesná doba jejího trvání i doprovodný program budou předmětem dalšího jednání partnerů. Výstava bude v řadě již druhým česko-bavorským výstavním projektem a naváže na Česko-bavorskou zemskou výstavu o Karlu IV, která se těšila mimořádnému zájmu na obou stranách hranice.

Po slavnostním podpisu Memoranda se ministři při jednání informovali o současném stavu kulturní spolupráce a připravovaných projektech. „V rámci česko-německých vztahů jsou vztahy s našimi bavorskými sousedy mimořádné. Po letech stagnace se z roviny oficiální dostaly na úroveň pracovní a přátelskou a získaly zcela novou dynamiku. Sousedské vztahy mezi Bavorskem a Českem se neustále prohlubují, díky aktivnímu zájmu zúčastněných se daří uskutečňovat řadu přeshraničních uměleckých či vzdělávacích akcí. Můj velký dík patří všem aktérům, kteří se na vytváření našich přátelských vztahů podílejí,“ uvedl ministr Staněk během svého vystoupení.

Intenzivní a aktivní česko-bavorská spolupráce je důležitou součástí partnerství mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo. Sousedské vztahy mezi Bavorskem a Českem se neustále prohlubují a díky aktivnímu zájmu zúčastněných se daří uskutečňovat řadu přeshraničních kulturních projektů jako je například Historický park Bärnau-Tachov. Za nejpodstatnější formální projevy česko-bavorského partnerství a přátelství je možno označit otevření Zastoupení Svobodného státu Bavorsko v České republice v r. 2014 v Praze, a dále pak Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a Bavorskem, které bylo podepsáno v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…