Ministr Staněk předal ve Washingtonu České filharmonii cenu Antonína Dvořáka

05.11.2018 5:36

Čtyřdenní pracovní návštěvu USA zahájil ministr kultury Antonín Staněk účastí na slavnostním zahájení koncertu České filharmonie v Kennedyho Centru ve Washingtonu.

Ministr Staněk předal ve Washingtonu České filharmonii cenu Antonína Dvořáka
Foto: pavelstanek.cz
Popisek: Poslanec za ODS Pavel Staněk

Koncert se uskutečnil u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky v prostorách Centra múzických umění Johna F. Kennedyho, které bylo otevřeno 8. září 1971 a jedná se o jednu z nejvýznamnějších amerických uměleckých institucí. Pod taktovkou šéfdirigenta České filharmonie Semjona Byčkova zazněl Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 a Symfonie č. 7 d moll, op. 70 z díla Antonína Dvořáka. Během slavnostního večera předali ministr kultury Antonín Staněk a filantrop Karel Komárek České filharmonii prestižní Cenu Antonína Dvořáka za dlouhodobou propagaci a popularizaci české hudby v zahraničí i v České republice.

„Osobnost a dílo Antonína Dvořáka patří k světovému kulturnímu dědictví. Díky jeho tříletému pobytu v Americe navíc v sobě spojuje vztahy jeho české domoviny s americkým prostředím. Antonín Dvořák je ovšem svázán i s úplným počátkem existence České filharmonie, protože se v roce 1896 ujal dirigování historicky prvního koncertu tohoto významného hudebního tělesa. A je to právě Česká filharmonie, která dnes patří k nejuznávanějším reprezentantům české kultury na mezinárodní scéně. Je mi velkou ctí, že jsem mohl toto ocenění předat generálnímu řediteli České filharmonie Davidu Marečkovi a jejímu šéfdirigentu Semjonu Byčkovovi. Gratuluji!“ řekl Antonín Staněk.

Vyhlašovatelem Ceny Antonína Dvořáka je od roku 2009 Akademie klasické hudby, pořadatel mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Posláním projektu je ocenění osobností, které se svým celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem významnou měrou zasloužily o propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.