Ministr Stropnický: Chceme vést evidenci o ochotě bránit zemi

15.03.2015 15:50

Koncem týdne Legislativní rada vlády doporučila návrh novely branného zákona k projednání vládě. Schválení novely branného zákona Legislativní radou vlády představuje zásadní krok v procesu novelizace zákona, jehož současná podoba neodpovídá jak potřebám armády, tak především růstu bezpečnostních rizik a významně se zhoršující světové bezpečnostní situaci. Hlavní navrhovanou změnou novely je obnovení povinných odvodů. Ty se budou týkat mužů a žen, kteří dovrší osmnáct let věku po nabytí účinnosti zákona. Vyjádření ministra obrany k této věci:

Ministr Stropnický: Chceme vést evidenci o ochotě bránit zemi
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Nejde o návrat k základní vojenské službě nebo povinným vojenským cvičením. Armáda i nadále zůstane v době míru postavena na profesionálních vojácích. Odvodní řízení umožní vést aktuální evidenci o tom, jak jsou na tom lidé zdravotně, fyzicky a zda jsou ochotni podílet se v případě ohrožení na obraně země.

Občanů, kteří dovršili nebo dovrší věkovou hranici osmnáct let před nabytím účinnosti novely zákona a dosud nebyli odvedeni, se povinné odvody v době míru týkat nebudou. Účinnost zákona je navrhována od ledna 2016, k zahájení odvodů dojde od ledna 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…