Ministr Stropnický: Výjimečnost je většinou skromná, statečnost je neokázalá

13.11.2017 7:35

Součástí slavnostního setkání na Vítkově u příležitosti Dne válečných veteránů byl rovněž křest knihy „Ten druhý život“. Ne náhodou vyšla tato publikace právě 11. listopadu. Jedná se totiž o dílo přinášející fotografie z válečných zón, autentické příběhy českých vojáků a nejdůležitější informace o historii a současnosti české i československé armády.

Ministr Stropnický: Výjimečnost je většinou skromná, statečnost je neokázalá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Publikace vznikla jako pokračování stejnojmenného úspěšného výstavního projektu, který ukazuje, jak ve skutečnosti vypadá život českých vojáků v zahraničních operacích. Kniha na 240 stranách v 21 rozhovorech a 9 osobních příbězích představuje moderní a současnou podobu české armády jejíma vlastníma očima. Text doplňuje grafické znázornění informací o historii a geografickém rozložení misí, kterých se účastní příslušníci AČR. Obsahuje i informace o vybraných odbornostech v armádě, vojenských školách, výzbroji a výstroji AČR.

Atraktivní fotky a grafická úprava

Čtenáře zaujme rovněž grafickým zpracováním, faktickými texty, atraktivními fotkami a bohatou výpravou. Kromě toho, že každý výtisk doplňuje série samolepek, může navíc posloužit jako originální zápisník. Má praktický formát A5, povrchovou úpravu pro každodenní používání a spoustu volných stran pro čtenářovy poznámky, nápady a myšlenky.

Autorka publikace Jarmila Štuková využila křtu k poděkování všem, kteří se na vzniku tohoto prospěšného díla podíleli. Ze všeho nejvíce ale Armádě České republiky, válečným veteránům, Ministerstvu obrany a zejména ministrovi obrany, který nad touto knihou převzal záštitu.

„Během mého téměř čtyřletého působení na Ministerstvu obrany jsem potkal řadu výjimečných lidí. Potvrdil jsem si to, co jsem si myslel i předtím. A sice, že výjimečný člověk na to nemusí vůbec vypadat. Výjimečnost je většinou skromná, statečnost je neokázalá,“ řekl během symbolické křtu ministr obrany Martin Stropnický a dodal: „V tomto kontextu bych rád vyzdvihl autorku tohoto díla Jarmilu Štukovou, která působí jako skromná, téměř introvertní, půvabná mladá žena. Její svědectví by ale nikdy nebylo tak úplné a doslova na dřeň, kdyby ona a její kolegové neprokázali mimořádnou odvahu. Skutečně a bez jakéhokoliv přehánění mnohokrát byla během své tvůrčí práce v ohrožení života.“

Ten druhý život

Kniha Ten druhý život vychází symbolicky 11. listopadu 2017 u příležitosti Dne válečných veteránů v limitované edici pěti tisíc kusů.

K dostání bude pouze objednávkou z internetových stránek www.tendruhyzivot.cz a má benefiční charakter = z každého prodaného kusu dostanou příspěvek váleční veteráni z komunitního centra pro válečné veterány v Brně – příspěvek bude použit na jejich aktivity (sportovní a společenské vyžití) v tomto centru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.