Ministr Stropnický řešil s představiteli V4 budoucnost EU

20.05.2018 10:13

Místopředseda vlády ČR a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický se ve dnech 18. a 19. května 2018 zúčastnil 13. ročníku mezinárodní bezpečnostní konference GLOBSEC 2018 v Bratislavě. S představiteli zemí V4 diskutoval v panelu zaměřeném na budoucnost EU.

Ministr Stropnický řešil s představiteli V4 budoucnost EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Šéf české diplomacie vystoupil v rámci panelové diskuze ministrů zahraničních věcí zemí V4 s názvem „Visegrad Refining Relationship with Europe“. Zde zdůraznil, že prioritou ČR pro aktivity V4 je snaha o překonávání rozdílů mezi unijními zeměmi a posilování unijní jednoty. Hovořil také o přínosech V4, která se prostřednictvím své sousedské politiky stala v rámci EU velkým zastáncem euroatlantické integrace zemí západního Balkánu.

Na okraj konference se ministr Stropnický setkal s ministrem zahraničních věcí Kurdské regionální vlády Falahem Mustafou Bakirem a ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů Anwarem Mohammedem Gargashem. Tématem schůzky s ministrem Bakirem byl aktuální vývoj v Iráku po posledních volbách a vztahy mezi iráckým Kurdistánem a centrální vládou.

Jednání s ministrem Gargashem se zaměřilo zejména na bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty. V této souvislosti šéf české diplomacie vyzdvihl rostoucí obchodní výměnu mezi oběma zeměmi. Stejně tak připomněl, že i počet turistických a obchodních cest neustále roste, což ostatně dokazuje například i loňský 30% nárůst počtu uchazečů o krátkodobá víza na českém velvyslanectví v Abú Dhabí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…